Tunceli ekin sanat haberi | Tunceli’deki Kale Köyü Kalesi, Urartu tarihine çırağ tutuyor

Tunceli’nin Mazgirt ilçesindeki Kermen Köyü Kalesi, milattan evvel 9 ve 6. yüzyıllarda egemenlik sürmüş Urartulara ilişkin izler barındırıyor.

İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Kale köyünde tepelik alana kurulan tarihi kale, turistik açıdan kente hayatiyet katıyor.

Kalenin peş kısımlarda duvara işlenmiş başlı yazısı ve süslemeler, kaya mezarları, basak kalıntıları ve oyularak yapılan 3 boşluk yer alırken tabanında ise tahminî 30 metrelik dehliz bulunuyor.

Yılın belli dönemlerinde bölgeye mevrut ziyaretçiler kalede hayat yaparak ışık çekiyor.

“150 tescilli varlığın 25’i Mazgirt’te kayran alıyor”

İl Hars ve Turizm Müdürü İsmet Kağan Ulaşoğlu, AA muhabirine, Kale köyündeki kalenin milattan önceki 7’nci yüzyıla tarihlendiğini söyledi.

Kalenin Urartular döneminden izler taşıdığını rapor fail Ulaşoğlu, “Kalemizde merdivenler, sarnıç ve kaya mezarları kabil yapılara rastlamaktayız. Özellikle haziran ve ilk teşrin kocaoğlan aralığında kermen ve çevresi turistler aracılığıyla sık sık görüşme ediliyor. İlimiz genelinde 150 tescilli varlığın 25’i Mazgirt’te meydan alıyor.” dedi.

Ulaşoğlu, kentin tarihi ve kültürel varlıklarını lanse etmek için Firez ve Turizm Bakanlığı koordinesinde icraat yürüttüklerini anlattı.

“Domestik ve ecnebi seyyar sayısında nazik çoğalma yaşanıyor”

Tunceli’nin güzelliklerini resmi toplumsal medya hesapları aracılığıyla haddinden fazla sayıda kişiye ulaştırdıklarını meni fail Ulaşoğlu şunları kaydetti:

“Fakat kentimizde konaklama üstüne mesail var ve tesislerdeki oda ile akak sayılarının azlığı turizmde bizi zıt etkiliyor. Akıbet yıllarda varlık şehrine dönüşen Tunceli’ye mevrut yerli ve yabancı seyyah sayısında büyük çoğalma yaşanıyor. Bu artışı karşılayabilmemiz amacıyla konaklama tesislerine ihtiyacımız var ve yatırımcılarımızı Tunceli’ye bekliyoruz.”

Kale köyünde dinç Rağbet Gündoğdu da devlet merkezi ve mekân ilçelerden kaleye ziyaretçilerin gelmesinin kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

Share: