Trabzon’da fındık ve mısıra alternatif namına dikilen aronyada hasat başladı

Trabzon’da üreticilere alternatif dirimlik kaynağı hazırlamak amacıyla 33 dönüm araziye deneyim için dikilen aronyada hasat dönemi başladı.

Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle Akçaabat ilçesinde zirai üretimi çeşitlendirerek alelhusus fındık ve akdarı üreticilerine almaşık dirimlik kaynağı hazırlamak için 1’er dönümlük 33 ayrımlı arazide sınama amacıyla dikilen aronya meyvesinin hasadına başlandı.

Sazak Mahallesi’nde yetiştirici Misyon Civelek’e ilgili tarlada düzenlenen hasat törenine, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Reisi Meram Zorluoğlu, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Teşrinievvel, Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Karadeniz Maharet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı üstelik katıldı.

Vali Ustaoğlu, burada yaptığı konuşmada, Trabzon’un ekincilik için kıt kaynağa ve kıt arazilere ehil olduğunu, kentin yerey varlığının yüzdelik 22-24’ünün zirai üretime ergonomik olduğunu söyledi.

Aronyanın, almaşık tarım anlamda iyi ayrımsız kitap olduğuna dikkati çekici Ustaoğlu, şunları kaydetti:

“İlimizin ayrımlı yerlerinde değişik semere, göveri anlamında üretim yapılıyor. Bunların genişlik önemlisi Akçaabat ilçemizdir. Akçaabat adeta bölgemizin semere ve göveri bahçesi konumunda. Geriye çevrik olarak baktığımızda mütenavip ekincilik hesabına haddinden fazla koca benzeri meyvenin seçkin sabık dönüş üretimi artan, dikim sahası ile daha fazlasını üretildiği ayrımsız yerdeyiz. Kısaca 15-20 yıl evvel tanıştığımız bu meyvenin ilimize ilişik değer yerine katkısının olacağına inanıyorum. Emeği güzeşte herkesi tebrik ederim.”

Zorluoğlu birlikte aronya meyvesi üretiminin koca tıpkı kadem olduğunu, emsal olması ve yaygınlaştırılmasıyla gelişigüzel Trabzon namına çokça mebzul sonuçlar alınacağına inandığını tabir etti.

Teşrinievvel ise kaza genelinde şu anda 33 dönüm arazide aronya meyvesi üretildiğini, hedeflerinin bu rakamı 400 dönüme takip etmek olduğunu vurgulayarak, “Bu ürünle bu arada şehrimizde iki lime dahi tavhane kurduk. AkçaHasat markamızı oluşturduk. Burada üretilen ürünleri ve bölgemizde üretilen ürünleri işleyebileceğimiz benzeri tesisimiz olacak. Buradan bu arada online ve alışılagelen marketlerden bu ürünleri değerlendirebileceğiz.” dedi.

Konuşmaların peşi sıra Ustaoğlu ve beraberindekiler bahçede aronya topladı.



Share: