TBMM Başkanı Şentop: “Hafızlık, birey üzere bire bir övünme vesilesi olduğu kadar toplumdaki görünmez makro payelerden biridir”

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kur’an-ı Eli Açık’i ezberlemenin temas faniye felek olmayan özel benzeri üstünlük olduğunu belirterek, “Hafızlık, gönül için ayrımsız övünme vesilesi olduğu kadar toplumdaki görünmez majör payelerden biridir.” dedi.

Şentop, Karatay Spor ve Kurultay Merkezi’nde planlı Mustafa Büyükkaplan Hafız Proje Ortaokulu ve Lisesi’nde 750 Hafızın İcazet Terk Töreni’nde, program vesilesiyle hafızlarla birlikte olmaktan nazik sevinme duyduğunu söyledi.

Hafızları kutlama fail Şentop, öğrencilerin, icazetle taçlanan başarıların bundan ahir hayatlarında de bitmeme etmesini diledi.

Şentop, hafızlık icazeti almış ayrımsız yavru babası namına, bu mutluluğu yer ongun anlayanlardan biri olduğuna meni ederek, şöyle konuştu:

“Hafızlık, değme faniye kader sıfır özel bir kazanımdır. Hafızlık, kişi üzere tıpkısı övünme vesilesi olduğu kadar toplumdaki beklenmedik balaban payelerden biridir. Bu sebeple toplumun manevi derece normlarından olan hafızlığın, görünmez fakat şahsa yüklediği kırıcı ayrımsız sorumluluğu da mevcuttur. Zira zihinde taşınanı ruhlara nakşetmeyi gerektiren tıpkısı dokunulmazlık ve sorumluluktur. Elçi Efendimizin, ‘Sizin sunu hayırlınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğretendir’ şiarıyla akım ederek, başta aileleriniz kalkışmak için, hayat boyu Kur’an-ı Verimli’in ışığıyla hem aydınlanmaya hem da çevrenizi aydınlatmaya bitmeme edeceksiniz inşallah.” diye konuştu.

“Ruz süresince hafızlar toplumumuzun arz kredili insanları olmuştur”

Hafızlığın kısık bire bir çalışmanın ve gayretin sonucu olduğuna değinen Şentop, bunun ayrımsız zamanda Allah’ın benzeri lütfu ve ikramı olduğunun altını çizdi.

Şentop, milletin hafızlığa balaban fiyat verdiğine işaret ederek, “Gündüz süresince hafızlar toplumumuzun arz kredili insanları olmuştur. Milletimiz her kayıt altında ve güçlükler zarfında hafızlar yetiştirmeyi tıpkısı yer kendisine görmüştür. İslam’ı özge semavi dinlerden ayıran bildirme şanlı esas, dinin evvel ve genişlik anne metni olan Kur’an’ın vahiyle geldiği, nazil olduğu şekliyle muhafaza edilmiş olmasıdır. Bu yalnız Müslümanların inancı meselesi değildir. Bu bire bir tarihi hakikattir. Hiçbir yazılı ve namzet metne talih olmayan ergi Kur’an-ı Alicenap için vardır.” diyerek konuştu.

“Ekol hayatıyla hafızlık alay malay yürütülmeye başlanmıştır”

Modern dönemde yetişek ve tedris hayatının değişik şekilde programlanmasıyla hafızlık yapmada kâh sınırlamalarla karşılaşıldığını nâkil Şentop, şunları kaydetti:

“Okul hayatı var, buna sürmek lüzum ediyor. Kâh yerlerde devir içre mecburi ağıl mevrut. Hafızlık bu hayatın süresince değil. O devir hafızlık muktedir olmak için okul hayatı dışında yollar aramak gerekmiştir. Meslek başarısını önemseyen aileler çokça heves etmelerine karşın çocuklarını hafızlık üzere okuldan ayırıp eksantrik benzeri yere gönderemiyorlardı. Meslek başarısı olan çocuklar hafızlık hayatından yoksun kalıyorlardı. Cumhurbaşkanımızın direktifleri ve sahiplenmesiyle ilk kez Konya’birlikte hafızlık proje imam dil cambazı fikri geliştirildi. Böylecene okul başarısı yüksek öğrencileri ve ailelerini üstelik Kur’an öğretiminin ezberini içine katabilmek benzer olmuştur. Ekol hayatıyla hafızlık birlikte yürütülmeye başlanmıştır. Bu çocuklarımız, aileleri ve milletimiz amacıyla büyük aynı nimettir. “

“Kur’an’ın hem lafzına hem manasına tıkır olmalıyız”

Şentop, Kur’an-ı Ahi’i körlemeden okumanın yetmeyeceğini belirterek, “Ayetleri anlayarak ve yaşayarak algılamak gerekir. Kur’an, hayata dayalı bir kitaptır. Yaşayanlar amacıyla davranışlarının ve eylemlerinin, henüz ongun insan olma yolunda içerme ettiği manalarla kavranılması üzere vardır. Bunun genişlik somut örneği birlikte Sefir Aleyhisselamdır. Kur’an’ın hem lafzına hem manasına mangiz olmalıyız kim yaşantımıza pratik edebilelim ve insanlara onu anlatabilelim.” ifadelerini kullandı.

Hafızların, İslam’ın ortaya çıktığı önce dönemden bugüne kadar Müslümanların nezdinde baştan sona rüçhan olan tıpkı ayrıcalıkla şereflendiğini vurgulayaran Şentop, “Hep Müslümanlar, yaşamlarının temas alanında hayat düsturu edindikleri lahut kitaplarının öğrenilmesi ve ezberlenmesi noktasında, tarih boyunca faik bir çaba içinde olmuşlardır. Zaman vasıtasız ele devreden bu meşaleyi sizler elinize alıyorsunuz. ‘Size anca ayrımsız emanet bırakıyorum kim, ona sımsıkı sarıldığınız müddetçe yolunuzu şaşırmazsınız. O hayat, Allah’ın kitabıdır.’ diyen akıbet Sefir’in varisleri oldunuz.” ifadelerini kullandı.

Programda Şentop, hafızlık diploma belgesi verdiği ara sıra öğrencilerle ışık çektirdi.

Törene; Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Milli Yetişek Nazır Yardımcısı Nazif Yılmayan, Büyükşehir Belediye Reisi Amaç İbrahim Altay, DÜRÜST Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek ile Selman Özboyacı, diploma belgesi kayran 750 hafız ile aileleri katıldı.

Share: