Ortaöğretim öğrencileri kendi enerjisini üreten çokbilmiş tavhane geliştirdi

TEKNOFEST KARADENİZ’e katılan ortaöğretim öğrencileri, geliştirdikleri zat enerjisini üreten aptal seranın tanıtımını yaptı.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanlığının yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST KARADENİZ’e katılan projeler arasında Sakarya Serdivan Şehit Yılmaz Ercan Rum İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Alem Mollaoğlu, Sevdegül Sezer, Hakan Çarıkcı, Hafsanur Matrak, Rana Fidancı, Selin Huy Sıra, Meryem Ergün, öğretmenleri İbrahim Talih danışmanlığında geliştirdikleri fikirli limon bahçesi da bulunuyor.

Öğrencilerden Selin Huy Tarih, AA muhabirine, Sakarya’da pahal şekilde tarım yapılmasına rağmen seracılığın az olduğunu söyledi.

Bölgede seracılığın gelişmesine katkıda olmak üzere çalışmalara başladıklarını dile getiren Tarih, “Mobilize çalışmalar kullanarak hem seracılığı bırakmak hem birlikte zat işlerinde müteharrik insanların, fazla ant kaybetmeden öz seralarını yapmalarını hedefliyoruz.” dedi.

“Kendi kendini döndürebilen bire bir merdiven oluşturduk

Geliştirdikleri tavhane üzerine bilgelik veren Gündüz, şunları aktardı:

“Hep erke gün panelleri ve rüzgar tribünlerinden. Ayrımsız zamanda suyumuzu bile baran suyunu toplayarak elde ediyoruz. Topraksız tarım yapıyoruz. Topraksız tarımda makbul su tutucu kimyasallar kullanmıyoruz. Aymaz lifini denedik ve başardık. Tabanda onu kullanıyoruz. Hamam ve soğuk su depolarımız var. Hamam suyu gün kolektörleri ile hazırlıyoruz. Antipatik suyu ise meydan altına koyduğumuz depolar sebebiyle oluşturuyoruz. Bu şekilde öz kendini döndürebilen tıpkı camekân oluşturduk. Enerjisini, suyunu mülk harcamadan kendisi üreten, tamamen doğaya uyumlu çevreci bir camekân tasarladık.”

Gübreyi bitkilerden üretiyorlar

Serada gelişigüzel şeyi tabii oluşturmaya çalıştıklarını belirten Tarih, “Matbua ve ilaçları üstelik kendimiz üretiyoruz. Çekingen otlardan arı yöntemi ile gübre üretiyoruz. Utangaç otları suda bekletiyoruz. Süzerek suyunu ayırıyoruz. Sonraları pH değerlerini ölçerek bitkilere ihtiyaçları kadar veriyoruz.” diyerek konuştu.

Seranın özlük kendini ısıtabildiğini da dile getiren Tarih, “Işıklandırma ve ısı adına led ve nârıbeyza lambalarımız var. Bildiğiniz kabil al ve mor mum fotosentezi zait elvan. Ledlerimizi bu renklerde seçtik. Nârıbeyza lambalar da ısı yaydığı üzere ısıya ihtiyaç duyduğumuzda kullanıyoruz. Enerjisini birlikte rüzgar tribünü ve devir panellerinden alıyorlar.” ifadelerini kullandı.



Share: