Belediyedeki işinden ayrılıp pelet istihsal tesisi kurdu

İşçi kendisine çalıştığı İstanbul Üsküdar Belediyesinden ayrılıp memleketi Bartın’üstelik kişi imkanları ve ululuk desteğiyle pelet istihsal tesisi kuran 52 yaşındaki Maviye Tırpan, ürünlerini güçlükle içinin beraberinde talih dışına gönderiyor.

Çalgı Orağı, Kovid-19 salgını döneminde şehremaneti tarafından sunulan 3 maaş izni etmek üzere Bartın’ın Millet ilçesine geldi.

Burada pelet soba kurulumu işinde etkin oğlunun arada bir yakacak kendisine beğenilen pelet temininde zorlandığını gören Çalgı Orağı, bu alanda araştırı yapmaya başladı.

İstanbul’a döndükten sonraları kestirmece 9 yıldır çalıştığı belediyedeki görevinden ayrılan Çalgı Orağı, kişi işini bina etmek üzere kolları sıvadı.

İşçi emeklisi eşiyle memleketine dönen Çalgı Orağı, Oldukça ve Itidalli Ölçekli İşletmeleri Ihya ve Terviç İdaresi Başkanlığına (KOSGEB) başvurdu.

Tırpan, buradan aldığı destekle tahminî 1 sene önce Eldeş köyü mevkisinde Millet Kaymakamlığına ilgilendiren tembel durumdaki 1000 metrekarelik binayı pelet üretim tesisine çevirdi.

İŞKUR desteğinden dahi faydalanan Tırpan, 10 kişiye istihdam sağladı. Tesiste aylık üretilen 550 ton pelet, Bartın, Zonguldak, Karabük, Kastamonu, Bolu ve Düzce illerinin yanında Fransa, Almanya ve Bulgaristan’a de gönderiliyor.

“Bu işi yapmaya karar verdim ve başardım”

Üç bala annesi Maviye Çalgı Orağı, AA muhabirine, oğlunun pelet temininde yaşadığı sıkıntıyı görerek harekete geçmesi sonucu hisse senedi sahibi olduğunu söyledi.

Kendi imkanları, KOSGEB desteği ve banka kredisiyle üretime geçtiklerini anlatan Çalgı Orağı, fabrikada 10 işçinin çalıştığını, taşımalık gibi gayrı eklenmiş hizmetlerle birlikte kısaca 100 kişiye istihdam sağladıklarını kaydetti.

Çalgı Orağı, ürünün talaştan üretildiğini ve sobalarda ısınma amaçlı kullanıldığını belirterek, “Peletin elemesini yapıyoruz ve bantlarla kurutmaya getiriyoruz. Henüz sonra makine sebebiyle presleyerek pelet haline getiriyoruz. Oradan birlikte paketlemesini yapıp gönderiyoruz.” ifadesini kullandı.

Kadınlara gelişim hayatında yer almaları çağrısında mevcut Tırpan, “Önceden sigortalı tıpkısı işte çalışıyordum. Bu işi yapmaya değişmeyen verdim ve başardım. Kadınlarımız korkmasın, hareket yapmaya değişmeyen versinler.” dedi.

Share: