Adıyaman’da kıl çadırlardan kurulan keçe site 75 aileye geçici yuva olacak

İzmit Belediyesinin, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman’birlikte kurduğu kıl çadırlar, 75 aileye tahaffuz imkanı sağlayacak.

Afetlerde balaban yıkıma uğrayan kette, enkaz kaldırma ve katabolizma işlemlerinin yanında tahaffuz ihtiyacı amacıyla oba ve taşımalık kentlerin kurulumu bitmeme ediyor.

Yeni Mahalle’dahi yerleşim alanı rekzetmek üzere dayanak çalışması fail İzmit Belediyesi ekipleri, konargöçerlerin kullandığı “çatma” yerine de aşina kıl çadırların kurulumunu gerçekleştirdi.

Soğuk ve hamam havalarda kullanışlılığıyla aşina, 12, 15 ve 18 metrekare büyülüğündeki çadırlarda ranza, akak, masa ve iskemle bulunuyor.

Çocuklar amacıyla baziçe alanlarının hazırlandığı, kadınlara yönelik içtimai destek birimlerinin fariza yaptığı otağ kentte, devingen çamaşır makinesi, gezgin abdesthane ve cağ kabinleri birlikte vadi alıyor.

“Akilane karar verdiğimizi düşüncesiz dönüşlerden anladık”

İzmit Şehremaneti Başbuğ Yardımcısı Emirşah Torun, AA muhabirine, ülkenin haddinden fazla boğunuk zamandan geçtiğini fakat 7’den 70’e herkesin depremzedeler için seferber olduğunu söyledi.

Belediye adına afetin ilk gününden itibaren ihtiyaçları tespit ederek bölgeye geldiklerini, asıl ihtiyaçların yanında temelli hizmetler amacıyla mücahede yaptıklarını anlatan Torun, “Kıyamet ve Koordinasyon Merkezi ile görüşerek insanların barınabilecekleri vadi oluşturmaya karar verdik. Bu bölgeyi tayin ettik. Dört dönümlük alanda gelişmemiş sürede altyapıyı oluşturmaya çalıştık. Hayatiyet, akarsu, şebeke sorununu giderdik. Destek iyileştirmelerini yaptık.” dedi.

Torun, bölgenin iklimine akla yatkın çadırların kurulması üzere mesai yürüttüklerini belirterek, “Bölgenin iklimine uygun yapısı olsun istedik. Güneydoğu haddinden fazla sıcak. Kışları birlikte sevimsiz oluyor. Akşam ve ruz beyninde flama farkı var. Bu nedenle birlikte kıl çadırları kurmaya karar verdik.” diye niteleyerek konuştu.

Ege Bölgesi’nde klimatik özellikteki kıl çadırların istihsal yerini bulduklarını anlatım eden Torun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Edebiyat çokça serin, kışın yunak tutuyor. Akla Yatkın değişmeyen verdiğimizi geri dönüşlerden anladık. Vatandaşlar çok haz gösterdi. 12, 15 ve 18 metrekare çadırlarımız var. Ailedeki kişi sayısına bakarak kurduk. Bu çadırlar, baran gördüğünde gözenekleri şişer ve kapanır. Yağışı kaydırır ve istek almaz.”

Torun, şu an üzere 75 oba temin ettiklerini ve toplumsal donatı alanları kurduklarını aktardı.

Share: