Türkiye’de suyu içilebilen biricik antik çeşme Burdur’da

Türkiye’da suyu içilebilen yegâne antika pınar Burdur’üstelik

-Kibyra Antik Kentinde tamamen yorgun halde kâin Yazma Düzenlenen Çeşmesi, 2022 Ağustos ayında başlatılan yenileme çalışmaları sonucu ayağa kaldırıldı

Pınar,Türkiye’birlikte bina şekliyle biricik olmasının beraberinde saf kaynaktan beslenecek akarsu ile suyu içilebilir önceki tarihi site çeşmesi namına kayıtlara geçecek.

Kibyra Kazı Başkanı Dç. Dr. Şükrü Özüdoğru:

“Akarsu hattının oluşturulmasına yönelik projenin, bu müstehzi yapının orijinal işleviyle kullanımının 2023 yılı mayıs ayında başlatılması hedeflenmektedir”

BURDUR – Burdur’un, Gölhisar İlçesinde, Kibyra Antik Kentinde ağız ağıza yorgun halde kâin Yemeni Düzenlenen Çeşmesi, 2022 Ağustos ayında başlatılan yenileme çalışmaları sonucu ayağa kaldırıldı. Pınar,Türkiye’de yemeni bina şekliyle biricik olmasının beraberinde, 2023 Mayıs ayında tabii kaynaktan beslenerek suyu içilebilir geçmiş tarihi site çeşmesi kendisine kayıtlara geçecek.

Kibyra Hafriyat Başkanı Dç. Dr. Şükrü Özüdoğru ve hafriyat ekibi marifetiyle ayağa kaldırılan çeşme yapısı Türkiye’da çatı şekliyle yegâne olması dışında ayrımsız zamanda katıksız kaynaktan beslenecek olan su ile suyu içilebilir evvel tarihi kent çeşmesi adına bile kayıtlara geçecek.

“Depremde beis gördü”

Yapılan çalışmalar karşı umumi bilgiler aktaran Kibyra Hafriyat Başkanı Dç. Dr. Şükrü Özüdoğru, “Bu çeşmenin yapısı bizim amacıyla çok önemliydi. Zira yuvarlak bir mimariye sahipti. Bu özelliğiyle bu plana topluluk Türkiye’de bilinen tek antika pınar” dedi. Kibyra 2016 yılı hafriyat çalışmaları sonucunda Agora’nın III. Balkon düzlüğünün merkezinde konumlanan değirmi düzenlenen pınar yapısı açığa çıkarıldığını aktaran Özdüoğru, “Kazı çalışmalarından elde edilen bulgular, yapının site içindeki konumu ve mimarlık parçalarının stili pınar yapısının MS 23 yılı depremi sonrasında inşa edildiğini gösteriyor. İlk inşa döneminin ardından çeşme yapısı, değişik dönemlerde yapılan ilave ve değişikliklerle oldukça ayrıntılı tıpkı süre, kentte tuvalet benzeri akarsu anıtı namına hem kentin görselliğini arttırmış hem bile su ihtiyacını karşılamıştır. Çatı, üç ayrımlı kullanım evresine sahiptir. Sütunlar, rölyefli frizler ve heykellerle bezeli olan pınar yapısı, merkezinde blok belik ile oluşturulmuş ve ılımlı noktasına su sisteminin döşendiği yazma vücut ve bunu çevreleyen, biri içte biri dışta başlamak için daire formlu iki havuzdan müteşekkildi ve blok örgü merkezdeki yemeni üst sütunlarla taşınan mahruti bire bir çatıyla kapatılmıştı. Pınar yapısı MS 23 yılı depremi sonrası kentin yeniden inşası sırasında işlenmiş olup, bu önce kullanım evresinde merkezinden su sisteminin geçtiği yazma üzeri ve yegâne havuzdan oluşmaktaydı. Olasılıkla MS II. yüzyılın sonuç çeyreğinde ikinci bire bir havuz eklenmiştir. Çeşmenin çatısının MS 417 depreminde çöktüğü ve balaban oranda kötülük gördüğü anlaşılmış olsa de elimizdeki arkeolojik veriler, yapının bazı tadilatlar sonucunda yine ayrımsız işleviyle Er Bizans Çağı’nda bile olasılıkla MS VII. asır sonlarına büyüklüğünde kullanıldığını göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Orijinal işleviyle kullanımının 2023 yılı Mayıs ayında başlatılması hedefleniyor

Özüdoğru, 2016 yılı kazıları sonucunda esas seviyesine çatışma yıkılmış namına ortaya çıkarılan pınar yapısında 2022 yılının Ağustos ayında restorasyon çalışması başladığını belirterek, “Antalya Ekin Varlıklarını Siper Nahiye Kurulu’nun onayıyla; Burdur Valiliği temel sponsorluğunda ve Ekin varlıkları Müzeler Umumi Müdürlüğü ile Türk Tarih Kurumu’nun sağladığı desteklerle 2022 yılının Ağustos ayında yenileme çalışmaları başlatılmıştır. Öncelikle yapılan dokümantasyon çalışmaları sonucunda, çeşme yapısının üst kısmında taç şeklinde yapıyı bitiren mahruti çatısının tıpkısı kısmı haricinde bütün 168 orijinal mimari öge kullanılarak restorasyonu tamamlanmıştır. Günümüze ulaşmayan ve eksik olan 24 mimarlık öge ise taklit olarak üretilmiş ve yapının bütünlenmesi sağlanmıştır. 2022 yılının Ağustos ayında başlayan yenileme çalışmaları 21 Mesafe itibariyle bitmiş ve bu alaylı çeşme yapısı ayağa kaldırılmıştır. Yapının su methal çıkışına müteveccih bağlantıları bile tamamlanmıştır. Bu konuda biricik nakıs yapıya aynı akarsu hattının döşenerek günümüzde halen geçer not antika kaynaktan akarsu temininin sağlanmasıdır. Su hattının oluşturulmasına yönelik projenin, bu küçümseyici yapının özgün işleviyle kullanımının 2023 yılı mayıs ayında başlatılması hedeflenmektedir” ifadelerini kullandı.

Share: