MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ BAŞKANI DAYANIKSIZ BETONLARLA İNŞAATLAR YAPILDI

ADANA Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu, Adana’dahi 1999’dan önce nesir edilen binaların 3’üncü paye deprem bölgesine akla yatkın adına yapıldığını söyledi. Tek suçlunun müteahhitler olmadığını ve evcil yönetimlerin birlikte mesul olduğunu tamlayan Çakıroğlu, Bu kadar zayıf betonlarla bu inşaatlar yapıldı. O zamanki koşullar böyleydi dedi.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler dolayısıyla Adana’da 13 bina yıkıldı, 418 yaşama bile hayatını kaybetti. Binlerce binanın beş altı ve ölçülü hasarlı olduğu kentte şu ana kadar yapılan incelemelerde, 200 binanın gösterişli hasarlı olduğu saptandı. 11 ili etkileyen depremlerle ait değerlendirmelerde kâin Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu ise kentte 1999 yılından önceki nesir edilen binaların 3’üncü paye sarsıntı bölgesi statüsünde yapıldığını söyledi. Müteahhitlerin 1999’dan önce kanuna göre gelişim yaptığını ve tek suçlunun onlar olmadığını kaydeden Çakıroğlu, destur veren domestik yönetimlerin da mesul olduğunu dile getirdi. Müteahhitlerin düzenleyici konumunda olduğunu ve yapı malzemeleriyle işçiliği buluşturduğunu anlatan Çakıroğlu, Adana 3’üncü derslik zelzele bölgesiydi. Osmaniye ise 2’nci dereceydi. Osmaniye’üstelik yaptığınız projeyi elan kuvvetli yapacaktınız, Adana’üstelik ise elan esnek yapılacaktı. 3’üncü derslik olan deprem bölgesi 2018 yılında 2’nci derslik zelzele bölgesi namına değiştirildi. Benzeri kolonun 30 demiri olacaksa elan geçmiş sarsıntı yönetmenliğinde 20 modül demir koyabilirsin, diyorlardı. 2018 yılında ise sâdır yasayla birlikte ‘Hem 30 çipo koyacaksın hem de bu demirler tırtıklı olacak’ denildi. 1999 yılından ilk işlenmiş bilcümle binalar 3’üncü derslik deprem bölgesine bakarak yapıldı ve dayanıma az olan binalardı. Bu binaları yapanların kabahati sorgulanabilir mi Bize göre, müfit. Bu kadar narin betonlarla bu inşaatlar yapıldı. O zamanki şerait böyleydi. 1999 yılı öncesi böyle binalar yapılmasına karşın depremde gayrı illere bakarak yer beş altı hasarla atlatmışız dedi.

‘2001’DEN ÖNCE YAPILAN BİNALAR HANGI OLACAK’

‘Yapı Teftiş Kanunu’nun ise 2001 yılında yürürlüğe girdiğini ve bu tarihten önceki yapılan binaların denetim görmediğini tamlayan Çakıroğlu, 2001 yılından sonradan denetimler başladı. Hazır beton kullanımı ise 2004 yılında zorunlu ayla getirildi. Tığ ve bilcümle müteahhitler amade beton olmadan ilk Salbaş Mahallesi’ndeki ocaktan çakıl ve kumu çıkarıldığı kabilinden alıyorduk. Betoncuda bir hacim akarsu katıyordu, az buçuk irinlenmiş olsun birlikte abat işlensin, diyerek. Halbuki beton hangi büyüklüğünde yoğun olursa donduktan sonraları o kadar sağlam olurdu. 6 torbada çimento atıp döküyorduk yani 2001 yılından önceki yapılan binaların durumu hangi olacak diye konuştu.

Share: