Mesleksel ve maharet terbiye Anadolu liselerindeki kız öğrencilere kodlama eğitimi verilecek

Milli Terbiye Bakanlığı Mesleki ve Ustalık Terbiye Umumi Müdürlüğü ile Reeder Uygulayım Bilimi Sanayi ve Tecim Anonim Şirketi, mesleksel ve beceri eğitim bilimi Anadolu liselerinde öğrenim gören kız öğrencilerine kodlama eğitimi verilmesi için iş birliği protokolü imzalayarak, “Kızlar Kodlar Projesi”ni hayata geçirdi.

Proje kapsamında mesleki ve maharet terbiye Rum liselerinde okuyan kız öğrencilerin mesleklerinde yazılım kullanma becerilerini artırmak amacıyla kodlama eğitimleri verilecek.

Kız öğrencilerin geleceğin karı yazılımcıları, mühendisleri ve haber insanları olmaları amacıyla desteklenmelerini sağlamayı hedefleyen proje, geçmiş kendisine Samsun, İstanbul, Manisa, Mersin Ağacı ve Gaziantep’te uygulanacak.

???????Proje kapsamında mesleksel ve beceri terbiye Küçük Asya liselerinde tahsil gören 12-18 yaş aralığında genişlik beş altı 2 bin 500 kız öğrenciye ulaşılacak. Kız öğrencilere okul yönetimi ve öğretmenleri yoluyla çevrim içi yetişek portalı “reelab.com.tr” üzerinden bili, teknoloji, mühendislik, laf ve aritmetik disiplinlerini bütünleşik namına ele kayran “STEAM” eğitimi verilecek.

İlk aşamada 5 ildeki 50 okulda eğitim gören kız öğrenciler “reelab.com.tr” uygulaması ile Maker kültürünü dizayn odaklı hatır, 3 boyutlu tasarım, algoritmalar, baziçe tasarımı, arduino ile kodlama ve oynak programlama dersleri görecek. Eğitim Bilimi ve sınavını başarıyla tamamlayan 250 öğrenciye seçkin ilde 2 dönme sürecek uygulamalı karşı karşıya atölyeler ile öğrendikleri teorik bilgileri pratiğe tahvil ve geçmiş prototiplerini tezyit imkanı sunulacak.

Hem nazariye hem da kılgılı eğitimlerini bütünleyen öğrenciler, proje aşamaları sonucunda yalnız başına kodlama, tasarım etme ve yazılım geliştirmeye şahane erat olacak.

Öte yandan çevrim içi eğitimlerini ve atölyeleri tamamlayarak katılma belgesi almaya hak kazanan kız öğrenciler, iştirak içerisinde herhangi bir sene gerçekleşen yazılım geliştirme ve tasarım yarışmasına başvuru yapabilecek, başarılı olan yazılım dahi kullanıma açılacak.

“Kız öğrencilerimizin geleceğe hazırlanması sağlanacaktır”

Milli Yetişek Bakanlığı Mesleki ve Maharet Eğitim Umumi Müdürü Nazan Şener, projeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, mesleksel ve ustalık eğitimi geliştirmeye müteveccih çalışmaların sektörle teşrikimesai içerisinde devam ettiğini dile getirdi.

Ülkelerin konuşu, içtimai ve içtimai-kültürel yönlerden geldiği aşamaların kalkınmanın göstergeleri arasında düz aldığını söyleyen Şener, bu açıdan toplumun bilcümle katmanlarıyla kalkınma hedefine odaklanması gerektiğini belirtti.

Şener, ülkenin kalkınmasını sağlayacak en oylumlu araçlardan birisinin üstelik eğitimli kayırıcı gücünün yetiştirilmesini sağladığı için mesleksel ve ustalık yetişek olduğuna meni ederek, şunları kaydetti:

“Zira talimli bireylerin verimliliklerinin daha erdemli olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda toplumun yarısını oluşturan kadının mevki kalkınmasına olan katkısı, kadının yetişek sürecine ve istihdama elan aşkın katılmasına bağlıdır. Bu nedenle kız çocuklarımızın geleceklerini hazırlamak, onları geleceğin mesleklerinde alay sahibi haline lütfetmek ve toplumda elan faal olmalarını sağlamak için Milli Terbiye Bakanlığı Mesleki ve Ustalık Yetişek Genel Müdürlüğü ile Reeder iş birliğinde ‘Reeder ile Kızlar Kodlar’ projesi hayata geçirilecektir. Proje ile mesleksel ve maharet eğitimde yetişek gören kız öğrencilerimizin kodlama eğitimleri alarak geleceğe hazırlanması sağlanacaktır.”

Share: