Iğdır dağları erozyona karşı badem ağaçlarıyla korunacak

Kurak iklime topluluk Iğdır’ın dağları, erozyona karşı badem ağaçlarıyla korumaya alınacak.

Iğdır Orman İşletme Müdürlüğü, Muğla’nın Datça ilçesi ile Erzincan’dan getirilen badem tohumlarını, 2005-2021 yılları arasında kentin dağlarında erozyonla savaşım için oluşturulan teraslara ekti.

Yaklaşık 60 bin dönümlük erozyon sahasının 40 bin dönümüne ekilen badem tohumları, ağaç haline gelip meyve vermeye başladı.

Elde edilen badem meyvelerin tohumları, Türkiye’nin yeryüzü yağışsız illeri arasında ilk sıralarda meydan düzlük Iğdır’ın erozyon tehlikesi mevcut dağlarına ekilmeye devam edilecek.

Sulamaya ihtiyaç duymuyor

Badem ağaçları, düzenli sulamaya gerekseme duymadığı amacıyla kentte erozyonla mücadelede üstelik kullanılıyor. Çalışmayla hem erozyonun önlenmesi hem dahi badem üretiminin artırılması amaçlanıyor.

Iğdır Orman İşletme Müdürü Taner Tazegün, AA muhabirine, badem ağaçlarının erozyonla savaşım sahalarındaki koşullara yer akla yatkın bitkilerden olduğunu söyledi.

Bademlerin ağır ezgi sulamaya ihtiyaç duymadan yetiştiğini ve bu yüzden yeğleme ettiklerini anlatan Tazegün, şöyle konuştu:

“İlimiz kurak ayrımsız iklime erbap olduğu için yaptığımız çalışmalarda, yöremize uygun nebat türleri diktik. Bunların içerisinde badem tohumu ekerek çokça liyakatli olduk. Kurak yerlerde, çorak arazilerde yıllardan beri orman teşkilatı yerine, Orman Genel Müdürlüğü personelleri yerine 60 bin dönüm, yani 6 bin hektar alanda erozyon kontrol önleme çalışmaları yaptık.”

“daha çok tohumları özlük sahamızda üreteceğiz”

Erozyon sahalarında üretilen meyvelerin başka sahalara da ekileceğini, bu sayede hem istihsal yapılacağını hem de erozyonla mücadele edileceğini aktaran Tazegün, şunları söyledi:

“Buraya ektiğimiz badem tohumları semere vermeye başladı. Yıllardır bunların tohumlarını dışarıdan alıp getiriyorduk, bundan sonra bu yıldan sonra tohumları toplayıp aşınım taharri çalışmaları yapacağımız sahalarda ekimini yapacağız. Bu tohumları az buçuk dahi nitelikli olsun diye aynı kısmını Datça’dan, ağırlıklı olarak birlikte Erzincan’dan alıyorduk. Gelişigüzel yıl güç rakamlarda servet ödüyorduk amma bundan sonra bu tohumları zat sahalarımızda üretip imdi servet vermeden elde etmiş olacağız.”

Badem ormanının bulunduğu yerleşim yerlerinden Bağlan köyünün muhtarı Efsel Uluç ise 2011 yılında köylerinde yapılan orman çalışmasının faydasını görmeye başladıklarını anlattı.

Fidanların sonuç verdiğini belirten Uluç, “Bu orman sebebiyle karye haddinden fazla değişti, herhangi bir yönüyle güzelleşti.” diye konuştu.

Share: