Atatürk’ün İzmit’i Ziyaretinin 100. Yılında Gençlerden İlber Ortaylı’ya Kısık İlgi

İzmit Belediyesi marifetiyle Atatürk’ün kenti ziyaretinin 100’üncü sene dönümü ve ‘Basın Öz Saygı Günü’ anısına Yunus Emre Firez Merkezi’nde planlı konferansa katılan müverrih ve akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı, geçlerden kilolu bent gördü.

Ekin ve Sosyal İşler Müdürlüğü vasıtasıyla düzenlenen programda, ünlü tarihçi ve akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı, evvel akşam ezanı Yunus Emre Kültür Merkezi’nde İzmitlilerle buluştu. İzmit’in milli mücadele tarihi ve Atatürk’ün tarihi basın açıklamalarına dayalı bilgiler paylaşan Ortaylı’yı dinlemeye mevrut çoluk çocuk ve yurttaşlar, salonu doldurdu.

Aydili Nutuk Derneği ve Kocaeli Erdemli Öğrenim Derneği (KYÖD) teşrikimesai ile gerçekleştirilen söyleşiye İzmit Belediye Reisi Fatma Kaplan Özgürlük’in yanı sıra CHP İl Başkanı Bülent Solgun, Kut Partisi İl Başkanı Galibiyet Bahtiyar,  CHP İl Karı Kolları Başkanı Songül Kayaç, Baro Başkanı Mehmet Gül, KYÖD Başkanı Tasavvur Saral, İzmit Site Konseyi (İKK) Başkanı Hüseyin Erol, Gelecek Partisi İzmit İlçe Başkanı Ömer Uçar, Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük ve çokça sayıda yurrtaş katıldı.

Programda konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, şunları söyledi:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Sülale 1923 tarihinde İzmit’te gerçekleştirdiği geçmiş ve biricik basın toplantısında Türk milletine yer yakışan idare biçimi olan Cumhuriyet Altını fikrini önce adına İstanbul basınının önde gelenleri ile paylaştı. Zira o ‘Basın milletin müşterek sesidir’ diye basının, demokrasinin genişlik mehabetli aracı olduğuna inanıyordu. Bu tarihi toplantıdan dokuz kamer sonraları Türkiye Cumhuriyeti zar edileceğini ve ülkemizin medeni dünyada düz alacağı müjdelerini önceki bu topraklardan müjdeledi. Hassaten kadına latif seçilme hakkının verileceğini, kadınların bu hakkı eninde böylece alacağını bu matbuat toplantısında ve yeniden bu topraklardan İzmit’ten müjdelemişti. Ne mutlu ki İzmit, Atası’nın böylesine değerli müjdeleri ile henüz de nadir arkaç geldi.”

Arkası Sıra sözü alan Prof. Dr. Ortaylı, gençliğin siyasetin dışında kalmasının alçak benzeri durum olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“KİM Kİ GENÇLERE SAHİPTİR, GELECEĞE SAHİPTİR”

“Her şeyden geçmiş gençlerin burada olması beni çokça memnun ediyor. Çünkü normal namına zaman Türkiye’de gençlik ve bizim akademik bünyedeki ihvan siyasetin dışında kalıyor. Bunun üstelik normal olduğunu zannetmiyorum. Tıpkısı memlekette üniversite gençliğinin ve akademisyenlerin siyasi hayatın dışında kalmaları ve kendilerini ecnebi hissetmeleri ongun benzeri kapsam değildir ve tehlikelidir. Gençlerle iyi bağlantı kuranlar muvaffak olurlar. Geleceklerini gerçekleştirme ederler. Kim ki gençlere sahiptir, geleceğe sahiptir ve bu yer balaban olaydır.”

Atatürk’ün basın toplantısının tarihi değerde müjdeler içerdiğini dile getiren Ortaylı, “O antlaşma yetişkin ayrımsız elverişsiz gezisine çıkmıştı Atatürk. Hassaten o aktarılma annesinin vefatına gitmediği üzere annesiyle küskün lafları çıkmıştı. Halbuki öyle değildir o. Memleketin bekası üzere yola bitmeme etmenin önemini vurgulayarak, Eskişehir’den İzmit’e yoluna devam etmiştir. İzmit’teki toplantısında birlikte kebir isimlerle aynı araya gelerek Cumhuriyet’in ilanından, kadınlara latif seçilme hakkı verilmesine kadar makro görüşlerini açıklamıştır” dedi.

İzmit ve Kocaeli’nin tarihi açıdan haddinden fazla varlıklı aynı meydan olduğunu da söyleyen Ortaylı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burası Kocaeli. Bilavasıta Osmanlı’nın yapı devrinde aktif ağıl gelmiş alem bölgesi. eskiden buranın tesiri Üsküdar’a kadar gidiyor. Üsküdar, Bizans’ın sonuç 20 senesinde hatta 30 senesinde daima Osmanlı’nın kontrolünde. Bu nahiye koca benzeri yer bunun adı ‘Nicomedia’. Roma Britanya’sının, bizim Hüdavendigar dediğimiz kavuşum vasıtasız merkezinde olan tıpkısı meydan Nicomedia. İnşallah kazılar geliştikçe çıkan epigrafik malzemeler ile Türkiye ensesi kalın benzeri kayran haline dirimsel. Bu Nicomedia’birlikte yenisi sâdır epigrafik malzemeler bakir bilgiler verir.”

Share: