Ordu’nun tarihi zenginlikleri ortaya çıkarılıyor

Güler, Altınordu ilçesinde 1380-1390 yılları beyninde inşa edildiği belirtilen Eskipazar Camisi’nin restorasyonu ve çevresinde yapılan kazı çalışmalarını durumunda inceledi.

Yetkililerden vukuf düzlük Güler, gazetecilere, çalışmalardan kurum duyduklarını çünkü buranın Ordu’nun yer tarihi camisi olduğunu söyledi.

Güler, buradaki işlerin yüzdelik 90’ının bittiğini dile getirerek, “Camiyi Allah’tan bire bir mani olmazsa ramazanda açmayı düşünüyoruz. Kasaba düzenlemesini yapacağız. Onun dışında burada antrparantez kazılar bitmeme ediyor. Cami restorasyonu, yer düzenlemesi ve kazılarla çalışmaları üç ayrı koldan yürütüyoruz. Kazılar önümüzdeki ay bitecek. Bire Bir bütün halinde hepsini gelişigüzel halkımızın hizmetine ve beğenisine sunacağız.” dedi.

Caminin kapısıyla ilişik özel çalışmalarının olduğunu anlatan Güler, “Aslı Ankara Etnografya Müzesi’nde. Onun da replikası çıkacak ve yerleştirilecek. Minberle ilişkin çalışmalarımız bitti. Kâffesi hazırlandı ve kalan yüzdelik 10’luk çalışmaları tamamlayıp hizmete açacağız. Koskocaman benzeri im ortaya çıkacak.” diye niteleyerek konuştu.

Güler, bahis konusu alanın ilgilendiren tahminlere göre, milattan önceye büyüklüğünde giden tıpkısı yerleşim alanı olma hüviyeti olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Mezarlar vardı, onlar taşındı. Diğer alanları koruyacak şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kazılarda o dönemde makbul eşyalar imdi. Sadece Hacıemiroğlu Beyliği zamanında değil, onun öncesinde dahi burada tıpkı iskân vardı. Onlarla ait buluntuları de biz Kurul’la, Yason’la, Yoroz’la alay malay bulduklarımızın hepsini benzeri bilcümle halinde alacağız. Yason’dan itibaren olanlarla birlikte milattan öncesine büyüklüğünde giden Ordu’nun tıpkısı tarihi var. Buralar balaban benzeri yerleşme ve bir imparatorluğun merkezi. Zımnında Ordu’nun tarihi zenginliklerini yavaş yavaş ortaya çıkarıyoruz.”

Share: