Adıyamanlı Çiçek ailesi depremin keder yüzüyle 5 sene sonradan ikinci kere karşılaştı

Adıyaman’ın Samsat ilçesinde 2018’üstelik yaşanan yer sarsıntısı sonrası site merkezine taşınan ve 6 Şubat’taki depremlerde baştan afetle karşı karşıya mevrut Çiçek ailesi, imdi Kırklareli’nde yaşayacak.

Memleketleri Samsat’ta 24 April 2018’birlikte meydana mevrut 5,1 büyüklüğündeki depremde evleri yıkılan Çiçek ailesi, Adıyaman merkeze taşındı.

Afetzede sülale 5 yıl sonraları, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kentte ikinci misil tıpkı korkuyu yaşadı.

Depremde evleri sakil hasar düzlük Mehmet ve Halise Çiçek çifti, sunma küçüğü 1, en büyüğü 19 yaşındaki 5 çocuklarıyla yakınlarının yaşadığı Kırklareli’ne geldi.

Ev fertleri Kırklareli’nde “Evim Yuvan Olsun” kampanyası kapsamında hamam aynı yuvaya kavuştu. Ailenin bire bir almanak kirası, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü aracılığıyla benzeri hayırsever aracılığıyla karşılandı.

“Seçme kurtardığımız can baştan tekevvün gibiydi”

Mehmet Çiçek, AA muhabirine, Adıyaman’ın Bahçecik Mahallesi’nde yaşadıkları evin yoğun hasar gördüğünü söyledi.

Kentteki bir nice habbe yıkıldığını tabir eden Çiçek, kendisi üzere dolaşma engeli mevcut eşi ve çocuklarının güvenliğini sağladıktan sonraları yakınlarda yıkılan diğer binalardaki vatandaşlara yardıma gittiğini kaydetti.

Binaların yıkılması sonucu gökyüzünü türap kapladığını anlatan Çiçek, “Bir kaos yeri gibiydi, gelişigüzel yerde türap duman.” dedi.

Çiçek, çevredekilerle ayrımsız binanın enkazından 4 kişiyi kurtardıklarını belirterek, “Gelişigüzel kurtardığımız fert baştan tekevvün gibiydi. Tığ kuşkusuz çocuğumuz doğduğunda seviniyorsak, bire bir canı kurtardığımız ant birlikte bire bir şekilde sevindik. Tığ 4 kişiyi çıkardık. Kurtardıkların üzere bahtiyar olduğun kadar kurtaramadıkların üzere bile aynı o şekilde yıkılıyorsun.” diyerek konuştu.

“Orada paran dünyalık etmiyor, âcizlik kalıyorsun”

Depremin herkeste balaban yaralar açtığını vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti:

“Cenabıhak bu depremi yalnız Türkiye’üstelik değil dünyada kimseye yaşatmasın. Adi tığ bu acıyı gördük. Anne ağlıyor ‘Benim çocuğum içinde’, baba geliyor ‘Benim çocuğum içinde’, kâh füru yardım etmemizi istiyor. Siz orada idaresizlik kalıyorsunuz. Orada paran mal etmiyor, aciz kalıyorsun. Birtakımı 10 eğik yapı sahibi amma gelip bizimle keskin başında oturuyor. Bunlara tanık olduk. Bizim yemek aldığımız kişiler, gelip soframızda oturup aşındırmak yiyordu.

Bu yaşadığımız ikinci zelzele. Samsat depreminde dahi evlerimiz bilcümle yıkılmıştı. Bunu anlatmaya kelimeler yetmez. Bu depremde 70 yakınımızı kaybettik. Evimin iki çıkmaz ötesinde 12 çatı yerle birdi. Adıyaman’ın tanınmaz aynı halde olduğunu gördüm. Yıllardır duraksamadan dolaştığım yerlerde binalar yıkıldığı için hiçbir yeri tanıyamadım.”

Çiçek, Kırklareli’ne geldiğinde gördüğü yardımseverliği asla unutmayacağını ifade ederek, “Geldiğimde Karı ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne kaydımızı yaptırdım ve kiralık ocak talebinde bulundum. Bilahare kurum müdürü beni telefonla aradı, ‘Benzeri ablamız var, senin ayrımsız senelik kiranı karşılayacak’ dedi. Hiç yabancılık çekmiyoruz zira bizi gören ‘Adıyamanlı mısın?’ deyince gelip elimizden tutuyor, acımızı paylaşıyor.”

Share: