Amasra’da beyaz zehir ocağındaki patlamaya ilişik şüphelilerin ifadeleri ortaya artık

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ilişik maden ocağındaki patlamaya ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan ve azade bırakılan şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı.

Amasra Cumhuriyet Altını Başsavcılığınca düzenlenen soruşturmada gözaltına alınan 24 şüpheliden nöbetçi hakimlikçe tutuklanan TTK Amasra Poz Müdür Muavini S.A, Amasra Barış Ukubet Hakimliğindeki ifadesinde 2020 yılından itibaren görevlerinin kendisinden alındığını ileri sürdü.

“Istihsal maharet müdür yardımcısı yerine Ağustos 2020 yılından itibaren görevleri kendisinden alındığı için bu görevleri yapmadığını” savunan S.A, şöyle devam etti:

“2020 Ağustos ayından sonra hiçbir iş yapmadım, buyuru almadım, egemenlik vermedim, tek sıklet altında de değildim. Takkadak oturdum, maaşımı aldım. Üretim birleşme müdürü kendisine abes takım üzerimde duruyordu fakat bana benzeri madde yaptırılmıyordu. 2020 Ağustos ayından bilahare aksiyon icabı ocağa girmem, bana sınırlanmış birimlere buyuru vermem, bilgelik almam hem şifaen hem da yazılı kendisine yasaklanmıştır. İş güvenliği uzmanlığım vardı. 16 Kasım 2021’üstelik yazılı adına benden aksiyon güvenliği uzmanlığım düşürüldü.

Ocağa girdiğim güneş kazadan 1-1,5 yıl öncedir. Bu tarihten bilahare ocağa girmedim. Benim yönetimsel görevim hesabına Alım Müdürü Cihat Özdemir bana kapalı olan birimleri kendisine bağlayarak bakmaya başladı. 2020 yılı Sayıştay teftiş raporunda encümen üyesi namına ismim geçmekteyse dahi benim tek yerde imzam yoktur. Bana hiçbir öz sorulmadı. Elan geçmiş Sayıştay raporunda belirlenen eksikliklerin ne olduğunu şu dakika bilmem cins değildir.”

“Kaymakamlık olayından önce bize yersiz aynı dava olmadı”

İşletme başmühendisi olan vakfedilmiş M.T, görüngü haset mesaisinin saat 16.30’birlikte bittiğini ve kazadan sonraları fenomen namına geldiğini kaydetti.

Son aynı hafta süresince gazla ilişkin sorun yaşanmadığını tamlayan M.T, “Çalışanlarımıza maske eğitimlerini ve aksiyon güvenliği eğitimlerini eksiksiz namına verdik. Kaymakamlık olayından önceki bize yersiz tıpkı ülkü olmadı. Istihsal başmühendisi yerine tahminî kendisine 10 yıldır kurumda çalışmaktayım. Görüngü günü ve öncesinde gaz seviyesinin yükselmesiyle ilgilendiren bana tıpkısı şikayet evet da ihbarname yapılmadı. Maden içerisindeki havalandırmalar yeterliydi. Bu asıl denetimler Maden İş Güvenliği Ofis Müdürlüğü aracılığıyla yapılmaktadır. Onlar gaz ölçümünü yapar ve bakarlar, bize vukuf ita gayeli getirirler. Averaj haftada 2-3 öğün madene inerim, inerken yanımda mühendislerim da düz alır, yanımızda ahali dedektörümüz da bulunur.” ifadelerini kullandı.

Güven mühendisi vakfedilmiş Ş.K, bilirkişilerin tespitlerini akseptans etmeyerek, “Yaşanan kazanın sorumlusu ego değilim. Emniyet mühendisi namına 6 aydır görev yapmaktayım. 6 ay öncesinde 5,5 yıldır maden mühendisi yerine çalıştım. Emniyet mühendisi adına biz hararet bekleme barajlarını yaparız. Onların kapatılmasını gerçekleştiririz.” dedi.

Eroin sahasının havalandırılmasından sorumlu olmadığını savunan Ş.K, şunları kaydetti:

” Herhangi Bir birim gaz ölçümünden mesul olduğu amacıyla bizler da takdir yaparız. Kaza haset sıra vardiyasındaydım. Çıkarken her etki yoktu. Doğal Gaz seviyesiyle ilişkin seçme ihbar gelmemişti. Gaz seviyesi mücahede seviyelerinin altındaydı. Kazadan bire bir hafta ilk ölçüm yapıldığında gaz seviyesi 3,5-4 seviyelerindeydi. Bu derece -310 kotundaydı. Bu seviyeyi öğrendiğimde maden işçilerini boşaltma ettim. Bana bu seviyeyi gaz izlem servisindeki çalışanlar söyledi. 1 aktarılma sonradan gaz seviyesi normal değerlere dönmüştü.”

Ş.K, -350 kotundan -320 kotuna albeni basan 4 pervaneden birinin engebeli olduğunu dile getirerek, “Bu durumu şefim olan F.G’ye iletilmiş, o birlikte arızayı gidermeye çalışmış ancak yukarıdan gelmesi müstelzim kelepçe gelmediği ve vardiyası üstelik bittiği için müteakip vardiyaya onarım için hazırlanan parçayı teslim ettik. Tıpkı sonraki kez bu parçayı takacaktı. Bu havalandırma arızası gaz seviyesinde tıpkı sıkıntıya misil açmamıştı. Bu aksaklık kaza haset tarih vardiyasında gerçekleşen arızadır. Öncesinde hakeza aynı arıza yoktu.” diyerek konuştu.

“Ekipmanlar tedarik edilemediğinden havalandırma modernizasyonu yapılamamıştır”

Savcılıktaki sorgusunun arkası sıra serbest bırakılan zindelik mühendisi H.O, fenomen haset çağ vardiyasında vazifeli olduğunu söyledi.

Sorumluluğunda bulunan çalışmaları dönme içre yaptığını anlatan H.O, “Çevrim içerisinde yaptığım çalışmalar sırasında -250 kota inmiştim. 10 Mart 2015’te işletmede havalandırma sisteminin modernizasyonuyla ilgilendiren bildiklerim, tesisin muasırlaşma ihalesi Makine ve İkmal Ofis Başkanlığınca 2021 yılı içerisinde işlenmiş ve ihaleyi A. isimli aynı firma almıştır. Şeriklik, kendisine verilen süre içerisinde bulunan tesisin modernizasyonu üzere gerekli ekipmanları realizasyon edememiştir. Bu konuda 2022 yılı içerisinde kurumumuza mukayyet bildirimde bulunmuş ve ek süre almıştır. Firmaya verilen ek gün içerisinde dahi ekipmanlar tedbir edilemediğinden havalandırma modernizasyonu yapılamamıştır.” ifadelerini kullandı.

Savcılıktaki sorgusunun arkası sıra azade bırakılan eroin teknikeri M.Ö, gaz izleme operatörlüğü yaptığını söyledi.

Görüngü günü sapık tek şeyin olmadığını dile getiren M.Ö, şöyle konuştu:

“Telsizle Ö.Y’den 17.45 saatlerinde keriz (taş içerisinde sürülen galeri) bilgisi verildi. Lağım başladı. Karbonmonoksitle bu arada bataklık gazı gelmesi oldu. Emniyet servisine 1,45 olduğu bilgisini geçtim. Defa mühendisi R.O’yu aradım. O bile yerinde değilmiş, ocaktaymış. Ego emniyet servisine metan oranını bildirdim. Kestirmece 1 zaman sonradan metan 1,5’u geçti. Eş elektriği telefonla aradım ve onların frekansına geçip telsizle anons yaptım. Bana karşı dönem yapıldı. ‘Devre stoper devreye girdi.’ diyerek hikmet verdim. O birlikte bana ‘Tamam.’ dedi. Sonrasında 1,55 oldu, güvenlik servisine gene duyuru geçtim, en son 40 saniye kadar 1,69’dahi sabitlendi. Serian akabinde patlama oldu.

Metan oranının 2,0’nin üstüne çıktığını çok gördüm. Alelhusus zaman değişimlerinde baharat ve güz aylarında hakeza oluyordu. En erdemli çokça eşsiz yerine 5,0’i gördüm. Bu oranlarda ocaktakilere anonsu geçiyordum. Onların hangi hazırlık aldığını bilmiyorum. Bazı barutçuların bizden habersiz barut attığı oluyordu. Patlattıktan sonraları vukuf verdikleri oluyordu. Lavaboya çıktığımızda teksek biz gelene büyüklüğünde kimesne monitöre bakmaz.”

Proses

Bartın’ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesine ait eroin ocağında 14 Ilk Teşrin Cuma Namazı günü saat 18.15 sıralarında meydana mevrut patlamada 42 iştirakçi hayatını kaybetmiş, 10 işçi yaralanmıştı.

Amasra Cumhuriyet Altını Başsavcılığınca hesaplı anket kapsamında aralarında TTK Amasra Gurur Müdürü Cihat Özdemir’in bile bulunduğu 25 kaknem üzerine denetim kararı bırakılmış, zanlılardan 24’ü gözaltına alınmış, bakı kararı verilenler beyninde bulunan kez çavuşunun ise İstanbul’da hastanede tedavi gören madenci kardeşine refakat ettiği öğrenilmişti.

Şüphelilerden TTK Amasra Poz Müdürü Cihat Özdemir, Kurum Müdür Yardımcısı S.A, İşletme Müdürü S.E, İşletme Başmühendisi M.T. ile kartiyelerden (beş altı istihsal ünitesinden oluşan ocak) mesul beyaz zehir mühendisleri L.A. ve İ.H.M, İş Güvenliği Idarehane Müdür Vekili V.S. ve güvenlik mühendisi Ş.K, “bilinçli taksirle birden aşkın insanın ölümüne ve yaralanmasına sebep olmak” suçundan tutuklanmış, 4’üne adli taharri hükümleri uygulanmış, 3’ü çıkarıldıkları hakimlikçe, 9’u savcılık sorgularının ardından başıboş bırakılmıştı.

Share: