Yeşil vatanı alevlere alın savunan “al köpük” ihracat yolunda

Türkiye’nin orman varlığının korunması için tüm yerli imkanlarla üretilen hararet geciktirici işaret, mütenevvi ülkelerden birlikte demet görüyor.

Orman yangınlarında ağaçların yanmasını yavaşlatan, alevlerin elan ulaşmadığı yerlerde ise ağaçların tutuşmasını geciktiren domestik cuşuhuruş geciktirici, yeşil vatanın alevlere alın savunulmasında racon oynuyor.

İzmir’birlikte yüzdelik 100 yerli imkanlarla geliştirilen sıvı, tatbikatlarda elde edilen liyakatli sonuçların peşi sıra 1 Haziran’dan bu yana yangınla mücadelede kullanılıyor.

Rengi zımnında kamuoyunda “al sıvı”, “kırmızı köpük” olarak bildik nişane, cuşiş sırasında uçaklarla hem yanan bölgeye hem bile alevlerin yaklaştığı bölgelerin konusunda boşaltılıyor. Kırmızı köpük alevlerin sardığı alanda yanmayı yavaşlatıyor, alevlerin elan ulaşmadığı bölgede birlikte ağaçların tutuşmasını geciktirerek yangına “al forma” çekiyor. Sonunda yangını ağız ağıza söndürecek saha ekiplerine antlaşma kazandırılıyor.

Türk mühendisler geliştirdi

Yerli coşkunluk geciktiriciyi üreten Neuvatec Teknoloji’nin Umumi Heyet Başkanı Özay İpek, AA muhabirine, yaklaşık 10 yıldır çeşitli alanlarda Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını, güzeşte sene Muğla ve Antalya’da yaşanan yangınlardan sonraları hararet geciktirici nişane çalışmalarına atiklik verdiklerini anlattı.

Doğa dostu ayrımsız ürünle orman yangınlarının engellenmesi, durdurulması ya üstelik genişlik gücük sürede söndürülmesi için yola çıktıklarını tabir eden İpek, “Bu sezonun başına bulunan ürünümüzü yetiştirdik. Orman Umumi Müdürlüğümüz gerekli testleri yaptıktan bilahare 1 Haziran’de cuşuhuruş söndürme uçaklarının havalandığı temas yangında, bir iki cuşiş ayrıklık oluşmak için ürünümüz kullanıldı.” dedi.

Yangına havadan müdahalelerde buğulaşma ve rüzgar nedeniyle boşaltılan suyun tamamının etkili olamadığını kaydeden İpek, şöyle konuştu:

“Bir Numara faydası bu. İkinci faydası orman teşkilatının zorlandığı hususlardan biri olan bel yangını denilen ağaçların gaga noktalarından haddinden fazla acul yayılan yangının aşağıya indirme özelliği olması. Bunun dışında yangının rüzgara akilane olgunluk yönüne ayrımsız eşkal oluşturuluyor. Kırmızı olmasının sebebi bu, fark edilmesi. O başkaca büyüklüğünde hararet gidiyor. O hassaten geldiğinde coşkunluk enerjisini kaybederek ya sönüyor ya üstelik yağız ekiplerinin müdahalesine aheste bir zaman kazandırıyor. Amma orman yangınlarındaki kesin akıbet kişmiri müdahalesiyle türlü. Buradaki en koca unsurlardan biri albeni araçlarının burada benzeri saf oluşturarak kişmiri ekiplerine ahit kazandırması.”

“Önemli tıpkısı yayın”

Analog özelliğe eş cuşiş geciktiricinin ABD’birlikte birlikte üretildiğini hatırlatan İpek, ABD’nin incelmemiş maddesini haricen aldığı amacıyla yalnız biraz ülkeye bu ürünü verdiğini dile getirdi.

Ürünlerinin incelmemiş maddesinin Türkiye’den olduğunun altını çizen İpek, “Bizim ürünümüz Türk mühendisleri marifetiyle Türk madenleri ve olmamış maddeleri kullanılarak geliştirildi. Bu im ciddi tıpkı im. Maalesef birtakım gerekçelerle ülkeler eleştiri idmansız maddeleri birbirine vermiyorlar, istinkâf ediyorlar, yasaklıyorlar ihracını. O yüzden bu gestalt ürünlerin, yerel kaynaklarla yerel mühendisler aracılığıyla geliştirilmesi haddinden fazla eke. Bunun önemini önümüzdeki yıllarda elan çok göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği ve Akdeniz ülkelerinin orman yangınlarıyla savaşım amacıyla eş aynı platform oluşturmaya çalıştığına bel fail İpek, abuhava değişikliği kaynaklı çokça daha büyük yangınlar öngörüldüğü için yeşil alanı kaybetmeden hal yükseltmek zorunda olduklarını vurguladı.

İpek, toptan abuhava değişikliğinin cemi dünyada ormanları zılgıt ettiğine dikkati çekerek, bu nedenle ürünün sıkı dışından da deste gördüğünü bildirdi. İpek, ürünün kullanılmamış olması dolayısıyla bu yıl hoppadak dar içine yönelik istihsal yaptıklarını fakat ati yıldan itibaren ihracata bile yöneleceklerini aktararak “Önümüzdeki sezon için yaptığımız anlaşmalar var. Avrupa ülkeleri özellikle başlamak amacıyla birçok ülkeye önümüzdeki yıl ürünümüzü ihraç ediyor olacağız.” ifadelerini kullandı.

Kara araçlarında birlikte kullanılması hedefleniyor

Orman yangınlarına hava karardıktan sonra alarga müdahalenin çok olabilir olmadığını anlatım fail İpek, bu nedenle kişmiri araçlarında da al sıvının kullanılabilmesi için çalıştıklarını kaydetti.

İpek, ürünün karaca araçlarından atılmış versiyonunun şeb süresince üstelik benzeri model oluşturulmasına ve haddinden fazla elan az kayıpla orman yangınlarını bitirmeye yardımcı olacağını sözlerine ekledi.



Share: