TRAKYA’DA, İSTANBUL’UN SUYUNU KARŞILAYAN BARAJLARDA DOLULUK YÜZDE 50’NİN ALTINA DÜŞTÜ

İSTANBUL’un Trakya’dan su ihtiyacını majör oranda karşılayan, april ayında doluluk zımnında taşan Kazandere ve Pabuçdere ile Istrancalar barajlarındaki doluluk oranları yüzdelik 50’nin altına düştü.

Kırklareli’nin Ara Sınav ilçesinin Aksicim köyü yakın mevcut ve İstanbul’un Trakya’dan akarsu ihtiyacını karşılayan barajlardan Kazandere ve Pabuçdere, 18 Nisan’dahi yüzdelik 100 doluluk oranına ulaştı. Doluluk nedeniyle barajların sularının savaktan kontrolsüz kendisine öz yatağına akıp taşması üstüne bölgedeki tarım arazileri akarsu altında kaldı. Lüks, 8 kilometre uzaklıktaki Kıyıköy beldesinde mevcut balıkçı barağına kadar ulaşıp teknelere engel verdi. Fakat güzeşte müddet içerisinde barajlardaki su düzeyi her sabık geriledi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) resmi genel ağ sitesindeki verilere göre, Kazandere’nin doluluk oranı yüzde 44,78’e, Pabuçdere’nin yüzdelik 32,64’e, Istarancalar’da ise 34,86’ya büyüklüğünde düştü.

Tekirdağ Namık Eksiksizlik Üniversitesi Kültür Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Akademisyen Prof. Dr. Halim Mutedil, yağışsız bir yaz geçirildiğini, bu yüzden barajlardaki su seviyesinin düşmesinin alışılagelen olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ölçülü, “Isıdam ve yağışsız edebiyat ardından bağımlı bulunan depolanan su miktarlarında birlikte azalmalar gözlendi. Bundan sonrası çokça şanlı. Eğer ayrımsız yağışsız zaman devam ederse o antlaşma hırs en edecektir” dedi.

‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BONUS OLDU’

Son zamanlarda ağır yağışsızlık ve iklim değişikliğinin konuşulduğunu belirten Prof. Dr. Mutedil, “İklim değişikliği bize bonus oldu. Bunun öncesinde bizim durumumuzda, filhakika doğayı ve coğrafyayı kullanmamaktan çevre çok dokunaklı sıkıntılarımız vardı. Pabuçdere ve Kazandere barajları İstanbul’a akarsu sağlayıcı 2 heybetli baraj. Bu 2 baraj, Marmara havzasında yani Karadeniz’e akan iki derenin üzerinde Kazandere ve Pabuçdere’ye nesir edilmiş, kısaca 2’sinin toplamı 75 milyon metreküp kapasiteli barajımızdır. Pabuçdere, Kazandere’ye bakarak 3 mezuniyet elan iri olan baraj. Demin bunlarda akarsu seviyeleri sebep azalıyor? Istrancalar perişan oluyor. Istrancalar’daki konveksiyon hatları, patlatmalı, taş ocakları, kireç ocakları vesaire. kireç taşı ve karstik yapıyı meydan üstü ve düzlük şeş kaynaklarımızın beslenme havzalarını haddinden fazla kebir düzeyde inatçı etkiliyor. O vesileyle yapmamız müstelzim, geçmiş kendimize bakmamız ve doğayı elan makul aklık kullanmamız geçişsiz. İkincisi, bu bilcümle hala bilcümle ülkede maatteessüf öyle. Bizim insanımızın az buçuk herhalde aklı gözünde, görmediğimize ve yaşamadığımıza inanmıyoruz. Ama bunun şakaya sağlık aynı tarafı kalmadı. Şehirlerde su tasarruf etiğini, tasarruf tasarruflarında evcil yönetimler başta oluşmak üzere korkulu şekilde almamız geçişsiz. ve doğayı, coğrafyayı aheste biçimde koruyarak, seçme yeri yerleşim yeri, herhangi bir yeri maden kuyusu, seçkin yeri taş ocağı kabilinden görmemek, orman nitelikli arazileri çokça güç müzaheret etmek, yağmur rejimini ağır ezgi tutabilmek için tarımda tabi çıktı konvansiyonel tarımdan adım adım vazgeçmek, henüz bir iki arazi işleyerek, henüz birkaç akarsu kaybı yaratacak uygulamalara tıpkısı dakika geçmiş geçmemiz lazım. Gerçekten işimiz pres. Bu sene Trakya’de, örneğin ayçiçeğinde, rekolte değerleri çok bağan. Nitelik anlamında az daha önceki yılların yarısına andıran düşüklükte değerler var. Bunların kâffesi nisan, mayıs aylarında yağış almamamızdan kaynaklanan vaziyetler. Eylül ayından sonradan ati yağışlarla umarım akarsu kaynaklarındaki bu azalmayı gidermiş olabiliriz” diye niteleyerek konuştu.



Share: