Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Adıyaman’da Facia Eş Güdüm Merkezi’nde açıklama yaptı Açıklaması

Ekincilik ve Orman Bakanı Ünite Kirişci, “Süt ve tezek desteğini 2022 yılı üzere ayni olarak vermeyi kararlaştırmıştık ancak yaşanılan hadiseden ortalık 11 ilimiz için bunu nakdiye çevirdik. 2,8 bilyon teklik ödemeyi birlikte bu ayın sonuna büyüklüğünde yapacağız.” dedi.

Kirişci, Adıyaman Kıran Eş Güdüm Merkezi’nde, Eriştirme ve Enfrastrüktür Bakanı Adil Karaismailoğlu ile düzenlediği basın toplantısında, Kahramanmaraş merkezli depremlerin başka depremlerle mukayese edilmesinin bu depremin hafife alınması anlamına geleceğini söyledi.

Bu depremin süresince bulunulan asırda dünyada eşi görülmemiş aynı yer sarsıntısı olduğuna işaret fail Kirişci, “Depremden 11 ilimiz etkilendi. 103 bin kilometrekarelik bir alandan alay ediyoruz. Türkiye nüfusunun yüzdelik 17’sine karşılama fail 13,5 milyonluk bir nüfustan bahsediyoruz. Türkiye üretimine katkıdan kâin ve dış satım özne bir coğrafyadan söz ediyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Kirişci, depremin sınırları üstelik aşan tıpkısı deprem olduğuna dikkati çekerek, bunun Türkiye üzere olduğu büyüklüğünde uluslararası topluluk üzere da “asrın depremi” olduğunu belirtti.

“Türkiye’nin bu nev afat sonrası kurumsal kapasitesi peş düzeyde”

Bakanlıkların, bilcümle birimlerin ağır sıklet ve koordineli çalıştıklarını dile getiren Kirişci, “Türkiye’nin bu tuhaf afetler sonrası kurumsal kapasitesi alışılmamış dip düzeyde. Bütün kurumlarımızda bu konuda tıpkı mükemmellik var. Fakat afetin boyutu iri.” ifadesini kullandı.

Kirişci, üretimin aksamaması, üretimle ait zincirde seçkin ilenç olmaması için, vatandaşların üretim faaliyetlerini sürdürebilmesi üzere Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları olduğunu anımsattı.

Icra Vekili Kirişci, “Özellikle mazot ve matbua desteğini 2022 yılı amacıyla ayni adına vermeyi kararlaştırmıştık ancak yaşanılan hadiseden yağlık 11 ilimiz için bunu nakdiye çevirdik. 2,8 milyar liralık ödemeyi birlikte bu ayın sonuna kadar yapacağız. Cumhurbaşkanımızın kamuoyu ile paylaştığı değişik hususta. Rençper Anahtar Sistemlerimiz var. Burada işaret güncellemesi yapılıyor. Bunun şubat ayı böylecene kadar süresi vardı. Bunu üstelik 3 aylık OHAL’in bitimi olan 8 Mayıs’a büyüklüğünde uzattık.” dedi.

Kirişci, yıl ortamında zamanı geldikçe sunulan hayvancılık destekleri bulunduğunu, bunların tutarının 530 milyon lira olduğunu söyledi.

Bu desteği bile küçük ay ayının sonuna kadar 11 ile ifa üstüne değişmeyen aldıklarını tamlayan Kirişci, şöyle bitmeme etti:

“Bu bağlamda 11 ilimizde 185 bin işletmeye 2 milyon büyükbaş için ve 9 milyon küçükbaş hayvan için mecmu 1,5 bilyon lira yem desteğini de sağlamış bulunuyoruz. Bu minvalde Adıyaman’daki üreticilerimizin verilecek desteklerden alacakları pay 218,2 milyon teklik. Bu gücük ay sonuna kadar üreticilerimizin hesabına eski olacak. Bizim birlikte üreticilerimizin bu manada tıpkı katkımız olsun istiyoruz kim üretimlerini aksatmadan sürdürebilsinler. Yerey Mahsulleri Ofisinin (TMO) hububat ve bakliyatta değme gerçeklik ve kota ayrımı yapmaksızın ve sınır koymaksızın bu alımları gerçekleştireceğini afişe etmek istiyorum.”

Kirişci, hakeza zamanlarda hıfzıssıhha konusunun öne çıktığını tabir ederek, 265 görevli ekibin, 7 binin üstünde besin denetimini mütemadi gerçekleştirdiğini dile getirdi.

ESK deri dağıtımı ve kavurma gibi ihtiyaçları karşılarken, TMO’nun da un özellikle atılmak amacıyla zat fariza alanındaki konulardan ayrı kendisine diğer ihtiyaçları karşılamayı sürdürdüğünü bildiren Kirişci, Çaykur’un de vatandaşlara ayrımsız boduç de olsa sıcak öz ikramı amacıyla çabalama içre olduğunu anlattı.

“Erişmemiz müstelzim ağıllar var”

Icra Vekili Kirişci, Adıyaman’dahi yıkılan dam ve ağıllar ile temizlik olan hayvanlar üzerine bile iş yürüttüklerini belirterek şu bilgileri verdi:

“Karye yollarının açılmasıyla yıkılan dam sayısının 1401’e ulaştığını tespit ettik. Telef olan büyükbaş hayvan sayısı 2 bin 54, küçükbaş efsanevi ise 16 bin 905’e yükselmiştir. 559 kanatlı katil ergin ve 957 öz kovanı birlikte bu süreçte hasar görmüştür. Erişmemiz müstelzim ağıllar var. Toplamda 1824 ton yemi Adıyaman ilimize dağıtmış bulunuyoruz. Efsanevi sağlığı hizmetleri 4 köyde 41 işletmede 208 kocabaş, 636 küçükbaş esenlik taraması yapılmış ve 41 hayvana otama hizmeti verilmiştir. Azık denetimi 11 ilde olduğu kabil burada üstelik yapılmıştır. 13 kadro 26 azık kontrol görevlisiyle devlet ve ilçelerde denetimler yapılmış 56 noktada gıda taharri ve denetimler sürdürülmektedir.”

Kirişci, tüketilmeyen ve bayatlayan 10 ton ekmeğin hayvan bilimi amacıyla yemleme kendisine değerlendirildiğini bildirdi.

Et ve Süt Kurumu kombinasının 460 küçükbaş, 27 büyükbaş hayvanı satın alarak kesime gönderdiğini belirten Kirişci, şunları kaydetti:

“Vatandaşımızın bu konuda birlikte rahatlaması sağlanmıştır. Burada Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kendisine kullandığımız bina yoğun hasarlı olduğu için tezelden orada taşımalık mekanlar oluşturulmuş ve yan tarafına birlikte burada etkin personelin konaklaması üzere 60 yaşam çadırı kurulumu gerçekleştirilmiştir. Vekâlet adına mesul olan bakanlıklarımızın yükünü azaltmak üzere de katkılarımızı sürdüreceğiz. Bakanlığımız ve personellerimiz çalışmalarını alçak adına sürdürmektedir.”

Kirişci, kendisinin görev yerinin Adana olduğunu dile getirerek, şehrin lojistik gerçeklik haline geldiğini, çoğu faaliyetin bu ülke üzerinden yürütüldüğünü rapor etti.

Share: