Sis altındaki Gün Batısı Karadeniz yaylaları sonbaharda dahi ziyaretçilerini ağırlıyor

Doğası, saf havası, gölleri ve manzarasıyla seçme zaman sunma çok yeğleme edilen rotalar arasında mevcut Düzce’deki yaylalar, güzün bile yüzeysel ziyaretçilere ve kampçılara eş sahipliği yapıyor.

Düzce’de belde illere sınırı olan Şimal Küçük Asya Dağları’nın ilk kânun yaylaları Güzeldere, Pürenli, Hera, Derebalık, Kardüz, Odayeri ve Balıklı, yazın yemyeşil doğası ile haddinden fazla sayıda misafiri ağırladı.

Sonbaharın gelmesiyle çoğu zaman sis altında küsurat yaylalar, hava sıcaklıkları düşmesine rağmen ziyaretçileri ve kampçıları ağırlamaya bitmeme ediyor.

Şehir gürültüsünden uzaklaşmak amacıyla hele İstanbul ve Ankara üzere ana kent kentlerden yaylalara gelerek kuş cıvıltıları ortada dolaşan misafirler, natür ve göl manzarası eşliğinde ruhsal gerilim atıyor.

Ziyaretçiler, çevrelerini kuşatan dağların tabloları aratmayan manzarasında keyifli sıra geçiriyor.

“Çevreyi, doğayı akman tutmak kaydıyla gelin”

Refik grubuyla Ankara’dan Düzce ve Bolu’ya sınırı bulunan Pürenli Yaylası’na kamp yapmaya mevrut Emre Belletici, AA muhabirine, internetten güzelce yorumlar okumaları üstüne buraya geldiklerini anlattı.

Kamp fethetmek isteyenlerin Pürenli’ye katiyen gelmesi gerektiğini rapor fail Çalıştırıcı, “Çevreyi, doğayı temiz burulmak kaydıyla gelsinler. Natür harikası dört dörtlük bir düzlük, havası akman, gölü, manzarası çokça fena hâlde. Burada 3-4 plato var. Buraya ati olanlara, bu yaylaları gezmelerini ve keşif yapmalarını referans ederim.” dedi.

Koç, Ankara ve İstanbul’birlikte yaşayan insanların temiz havaya ihtiyaç duyduğuna bel ederek, “Burada çok çok müvellidülhumuza var. Şehrin gürültüsünden çağrıştırmak isteyenler amacıyla bu nahiye çokça mefkûre benzeri meydan. Doğası çokça bereketli, kuş sesleri eşliğinde kamp beğenmek için biçilmiş kaftan diyebilirim.” ifadelerini kullandı.

“Bura katıksız azimet terası”

1850 rakımlı Kardüz Yaylası’nda küsurat 60 yaşındaki Erdoğan Somuncu bile hele İstanbul’dan bir nice doğaseverin yaylayı müzakere ettiğini anlattı.

Misafirlerin hiç fire olmadığını dile getiren Somuncu, “Aynı yaşlı amcayı dinledim; ‘Bütün Karadeniz yaylalarını gezdim amma oksijeni bu kadar eli nimetli plato görmedim.’ dedi. Yoz burasının tabii tutum terası olduğunu söyleyebilirim. Coğrafi kendisine çok pir. Düzce Ovası ayağımızın altında. Sakarya’yı izleyebiliyoruz. Pamukova rüzgar güllerini görüyoruz. Bolu Mudurnu ve çekicilik kemiksiz olursa Akçakoca’birlikte denizi bile görebiliyoruz. Yaylamız siktirici çokça adamakıllı.” diye niteleyerek konuştu.



Share: