“Şarki Karadeniz Havzası Idare Heyeti Toplantısı” Trabzon’da yapıldı

Trabzon’birlikte, Gün Doğusu Karadeniz Havzası Dümen Heyeti Toplantısı gerçekleştirildi.

Trabzon Valisi ve Şarki Karadeniz Havzası Yönetim Heyeti Başkanı İsmail Ustaoğlu, DSİ 22. Havza Müdürlüğündeki toplantıda yaptığı konuşmada, suyun adamlık için önemine belen etti.

İnsanlığı yıldırma boyutuna kadar getiren su kıtlığının önüne ayrılmak amacıyla stratejiler ve eylem planları yapılması gerektiğini belirten Ustaoğlu, Gün Doğusu Karadeniz Havzası Yönetimi kendisine iller bazında çalıştay yapmayı planladıklarını söyledi.

Ustaoğlu, suyun, tekmil canlıların yaşaması üzere tıpkısı cins olduğunun gerçeğinin yanında taşkınlar sonucu mal ve birey kayıplarına nöbet açtığını tabir ederek, bu olayların genişlik fazla yaşandığı bölgelerin başında Şark Karadeniz’in geldiğini anımsattı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Umum Müdür Afire Sever birlikte iklim değişikliğinin toptan bire bir olgu olduğunu aktararak, bunun etkilerini taşkın, susuzluk, orman yangınları, kayşa ve su üstüne olan baskılar zımnında kirlilik ve su kıtlığı şeklinde sıraladı.

“Türkiye su zengini değil, su stresi altında olan tıpkı ülkedir”

Sever, Türkiye’nin su zengini değil, akarsu stresi altında ayrımsız mutluluk olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Bu kapsamda uygun değer değerde ve seviyede suyu yönetiyor olmamız lazım. Suyun yönetiminde vakit kaybetmeden insanlara içmece suyu bulmak değil, ekosisteme birlikte zaruri suyu ulaşmak gerekiyor. Zımnında tarımda birlikte suyu sağlayacaksınız. Sanayide bile akman suyu kullandıracaksınız. Olur bu büyüklüğünde akarsu tam mi? Suyun yönetimini optimum ve en bereketli düzeyde yapmanız suyu mübarek kullanmanız lazım kim gelecek nesillere birlikte bırakıt olan suyu bırakabilesiniz.”

Akdeniz Havzası’nda kâin Türkiye’nin, iklim değişikliği etkilerinden birlikte en çok etkilenecek ülkeler ortada meydan aldığını anlatım fail Sever, “İklim değişikliğine neva kapsamında suyu bereketli kullanıyor olmamız geçişsiz. Suyun deli dolu yönetimi üzere politika ve stratejiler geliştirebiliriz, planlar oluşturabiliriz, mevzuatlar ortaya koyabiliriz, tabiatıyla ki sahada altyapı yatırımlarına ciddilik vermemiz lazım.” dedi.

DSİ 22. Havza Müdürü Cengiz Konak Kılıçaslan’ın de danışma yaptığı toplantı, “Şarki Karadeniz Havzası Bölge Ölçekli Yönetim Planlarının Takibi ve Zalimce Atılmış Kontrolü” konulu sunumlar ile bitmeme etti.

Toplantıya Trabzon’un yanında Kargaşa, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Artvin illerinin temsilcileri de katıldı.

Share: