Sapanca Gölü alarm veriyor: su seviyesi 40 metre çekildi

Sapanca Gölü alarm veriyor: su seviyesi 40 metre çekildi

Sapanca Gölü eleştiri seviyenin altına düştü

KOCAELİ – Sakarya’nın ana içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’nden Teşrinisani ayından bu yana kuraklık sebebiyle Kocaeli’ye su çekiliyor. Bir Nice dereden sönümsüz göl akarsu fabrikalarının bile kaynaklardan beslenmesi ve muhtemel yağışların gelmemesiyle alarm vermeye başladı. Sapanca Gölü’nde nazik eşiğin altına düşen akarsu, kıyıdan kısaca 40 metre çekildi.

Sakarya’nın içme suyu ihtiyacının yüzdelik 90’ının, Kocaeli’nin ise su ihtiyacının yüzdelik 15’ini karşılayan ve yağışsızlık cihetiyle Yuvacık Barajına su çekilen Sapanca Gölü’nde, beklenen yağışların gelmemesi sebebi ile kırat herhangi bir güzeşte çevrim düşüyor. Bu sene beklenen yağışların gelmemesi ve en önemlisi kar yağışının olmaması sebebiyle Sapanca Gölü, yüzdelik 15 seviyesine gerileyici Yuvacık Barajına günlük 180 bin titrem suyu Kasım ayından bu yana vererek Kocaeli’ye bile içki oldu. Ancak gölde su seviyesi ciddi eşik olan 30,99 seviyesine geriledi. Suyun yaklaşık 40 metre çekildiği bölgedeki görüntüler ise endişelendirdi.

“Bu elan dolgunca muattal böyle giderse henüz encam gidebilir”

Pınar Mahallesi’nde hayatiyetli Erdoğan Kaplan, “Sapanca Gölü’nün çekilmesinin sebebi kar yağmaması ve baran yağmaması tıpkısı üstelik su fabrikalarının su çekmesi, barajlara su gitmesidir. 35-40 metre su çekilmiştir bu daha bereketli işsiz böyle giderse henüz encam gidebilir. su düzeyi dahi düştü. Tedarik alınması geçişsiz. Bir Zaman dahi olmuştu” dedi.

“Vaktiyle köyün konvansiyon kaynağı balıkçılıktı”

Balıkların sazlık alana yumurta bıraktığını belirterek canlı yaşamını da damarlı etkilediğini tamlayan Kaplan, “Balıklar, ördekler gelip buraya yuva yapıyordu. Pekâlâ gelsinler zooloji buraya sazlar karada kaldı. Balık sayısı da azalıyor. Bir Vakitler balıkçılık vardı burada demincek kalmadı. Bir Vakitler köyün ittifak kaynağı balıkçılıktı” diyerek konuştu.

“Ev ayında olmamıza karşın albeni hala bozmadı”

Sakarya’bile kıvrak ve sıkça Pınar’ye geldiğini söyleyen Muhammet Taha Özbahçeli ise, “Çocukluğumda buraya yüzmeye geliyorduk. Serencam zamanlarda bu çekilmeden yağlık su geriledi. Belimize su gelirdi şu dakika haddinden fazla ağırlık. İklim değişiyor, bir zaman değişmişti esasen değişecek. Familya ayında olmamıza rağmen gelgel bibi bozmadı. Bunun nedeni sanayi sistemi da türlü” şeklinde konuştu.

Share: