Kırklareli’nde Hikâyeleme kadınlar afetzedeler üzere kazımak dikiyor

Kırklareli Valiliğince Anlatı kadınların iş hayatına entegre edilmesi için bakım veren Sosyal Dayanışma Merkezi’ndeki (SODAM) kadınlar, afetzedeler için tıpkı yandan montgomer, eşofman, atlet, süt kuzusu battaniyesi dikerken, ayrıksı yandan birlikte işleme şal ve kapela örüyor.

“Asrın felaketi” namına nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde beis gören afetzedeler üzere Kırklarelililer, yaraların ayrımsız çıngı sarılabilmesi üzere okkalı ceht harcıyor.

Kentte, Kırklareli Valiliği öncülüğünde AFAD koordinasyonuyla gerçekleştirilen arkalama kampanyasına 7’den 70’e sistem destek vermeye çalışıyor.

Kampanyanın ilk gününden itibaren birtakım öz kıyafetlerini, besin ürünlerini depremzedelere gönderdi, kimi ayrıntılar ise kumbaralarında biriktirdikleri harçlıklarını bağışladı.

SODAM’birlikte de dikiş ile el sanatları kurslarında eğitim bilimi gören Tahkiye kadınlardan oluşan 85 kursiyer, afetzede avrat ve dallar amacıyla montgomer, tişört, perforaj ve battaniye dikiyor. Bazen kadınlar ise halk maharetleriyle şal, şapka ve bebekler için kazaklar örüyor.

-“Canla başla çalışıyorlar”

SODAM Koordinatörü Nesrin Dokuyucu, AA muhabirine, yaşanan depremin herkeste yoğun yaralar açtığını söyledi.

Depremzedelere faça yardımında bulunabilmek amacıyla Hikâye kadınların var güçleriyle yoğun himmet harcadığını ifade eden Dokumacı, afetin yaşandığı önce günden itibaren kadınların ürettiği 260 parça ürünü deprem bölgelerine ulaşmasını sağladıklarını kaydetti.

Kadınların önce etapta battaniye ve kutup tişörtler diktiğini aktaran Dokumacı, ihtiyaçlar doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Kursiyerlerin fahri olmalarına rağmen işyerinde çalışırcasına ara vermeden mesai yaptığını dile getiren Dokuyucu, şöyle devam etti:

“Kursiyerlerimiz bu durumdan çok etkilendi ve ‘Hocam hangi peki ego bile benzeri şeyler dikeyim’, mahalleden, ‘Hocam kursiyerin değilim ama lütfen izin ver dikiş atölyende pantolon, eşofman dikeyim, dallar üzere şal kapela öreyim.’ kadar tekâlif alıyoruz. Kursiyerlerimiz ile gelişigüzel diktiğimiz ürünleri sosyal teavün ve el birliği vakfıyla yer sarsıntısı bölgesine gönderiyoruz. Tekrar ihtiyaca göre montgomer ve delme dikimi gerçekleştiriyoruz.”

-“Sıkıntılı olduk onları öyle görünce, haddinden fazla üzüldük”

Kursiyerlerden Ayrıksı Karga da depremzedelere yardım sunabildikleri amacıyla kurum duyduklarını söyledi.

Tüm kursiyerlerin canla başla çalıştığını anlatım eden Karga, “Onların ihtiyaçlarını eğlemek için elimizden geleni fayrap etmek istiyoruz. Onların duygularına sunu azından bu kadarıyla katılmak istiyoruz. Torunlar, aileler olsun tıpkısı evleri kalmadı, yaşayacak yerleri kalmadı. Çok mağdur durumda kaldılar onlara az buçuk birlikte olsa dayanaklık etmek istiyoruz.” diyerek konuştu.

Semiha Halaç ise farklı kursiyerler arkadaşlarıyla afetzedelere soğuktan korunabilmeleri için yünlerden şal ve kapela ördüklerini bildirdi.

Afetzedeler üzere çalıştıklarını anlatan Halaç, “Bu bize çok dolgunca hissettiriyor. Bizim de psikolojimiz bozuldu, tığ çokça sakim olduk onları anca görünce, haddinden fazla üzüldük.” dedi.

Share: