KAHRAMANMARAŞ’TA, ‘CİN MISIRI’ HASADI BAŞLADI

TÜRKİYE’nin cin darısı üretiminin yüzdelik 83’ünün yapıldığı Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde hasat başladı. Hasadı yapılan mısırların Avrupa ülkeleri bile dahil koyulmak amacıyla 26 ülkeye ihraç edildiğini tamlayan Elbistan Şehremini Mehmet Yavuz, cin mısırı üretiminin daha de artması için üreticileri destekleyeceklerini söyledi.

Cin darı üretiminde Türkiye’bile şef konumda olan Elbistan’de biçerdöverler hasat için tarlalara girmeye başladı. Çiftçiler, 70 bin dönümde mezru olan ve hasadı yapılan mısırları, iç piyasanın dışında dünyaya bile ihraç ediyor. Karaelbistan Mahallesi’nde çiftçi Necdet Leşker’in tarlasında darı hasadına katılan Elbistan Belediye Reisi Mehmet Gürbüz, artağan benzeri yıl geçirdiklerini söyledi. Türkiye’de reis konumda oldukları amacıyla cin mısırına ehemmiyet verdiklerini tabir eden Gürbüz, “Hele patlamış mısırda Türkiye rekoltesinin yüzdelik 83’ünü Elbistan karşılıyor. Bu haddinden fazla şişman bir mehabet ve üretimin balaban ayrımsız kısmı da ihracata gidiyor. Hem devlet ekonomisine balaban bire bir girdi sağlıyor, hem bile ülkemizdeki ihracatın karşılanması noktasında balaban aynı açığı kapatıyor. Çiftçilerimiz, hükümetimizin yapmış olduğu teşviklerden son etap bahtiyar ve memnun. Gelgel fiyatlarının açıklanması onları bahtiyar etti. Bu sene alelhusus hasadın bile çokça bereketli olması yüzümüzü güldürdü diyebilirim” dedi.

“ÇİFTÇİMİZ İÇİN BINDI PAKETİMİZ OLACAK”

Gelişen dünyada artık belediyelerin misil ve kaldırım yapmanın ötesine geçtiğini, Elbistan Belediyesi kendisine da bu kapsamda ekonomiye ulama sağlayan rastgele sektöre destek ve yardımcı olmaya çalıştıklarını anlatan Mehmet Gürbüz, şöyle bitmeme etti: “Patlamış mısır üretimi eden çiftçilerimize destek noktasında Ekincilik ve Orman Bakanlığımızla eşgüdümlü çalışıyoruz. Üreticiye destek verme adına tığ de önümüzdeki günlerde tıpkı bindi paketi açıklayacağız, çiftçilerimizin yanı sıra olduğumuzu hissettireceğiz. Yerli idareler hemen el kaldırım kadar işlerle ilgilenmiyor, imdi yereldeki kalkınmanın üstelik lokomotif gücü. Bizim yer nazik topluluk olduğumuz derece tarım. Elbistan ovası çokça bereketli benzeri ova dolayısıyla bu anlamda çiftçimizi destekleyeceğiz, üretimi, rekolteyi daha birlikte artırmak amacıyla var gücümüzle çalışacağız.”

“26 ÜLKEYE İHRAÇ EDİYORUZ”

Elbistan’da cin mısırı üretimine ilginin gelişigüzel sabık yıl arttığını tamlayan Yavuz, bu çerçevede yapılan yatırımların çoğununda mısırın ihracatına müteveccih olduğunu kaydetti. Elbistan’de üretilen mısırın elden bağırsak piyasada tüketilmediğini anlatan Mehmet Yavuz, “Elbistan’bile hasadını gerçekleştirdiğimiz patlamış darı, başta Avrupa ülkeleri girmek amacıyla 26 ülkeye ihraç ediliyor. Sıkıntı anlamda ülkemizde alelhusus vergi rekortmenleri arasına giren haddinden fazla fazla zirai dış satım işleyen Elbistanlı firmamız var. Elbistan bundan sonra tarımsal istihsal noktasında yatırımcılar üzere de ayrımsız çekim noktası. Ülkemizdeki bir nice markanın Elbistan’bile yatırım yaptığını görebiliyoruz. Hele birleştirme sanayimiz birlikte bu anlamda çok güçlendi. Tarım ve hayvancılığa dair Besi Birleştirme Sanayi Bölgesinin kurulmasına müteveccih aşamalarını tamamladık. Önümüzdeki günlerde inşallah oraya da bakir yatırımcılar alacağız, şişman tıpkısı organizenin de temellerini atmış olacağız” diye niteleyerek konuştu.

Çiftçiler dahi bu yıl ki verimden memnun olduklarını söyledi. Tahminî 25 yıldır cin mısırı ekimini yaptığını tamlayan çiftçilerden Necdet Er, “Bu sene 400 dönüm cin darısı ektim ve verimi bile çok evire çevire. Dönüm başında 850- 900 kilogram alıyoruz. Hasadımız devam ediyor ve artağan tıpkısı yıl geçiriyoruz” dedi.

Share: