Kahramanmaraş haberi! KAHRAMANMARAŞ – ŞEHİRLERİN HOŞLANMA REKABETİ – Gaziantep ve Kahramanmaraş beyninde tescilli “elem biber” rekabeti yaşanıyor

Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta yetiştirilen, iki şehir ortada sav bahis akarsu olan tescilli İslahiye ve Maraş biberleri, üreticiler beyninde rekabet yaşatıyor.

Adlarını ekildiği bölgelerden düzlük İslahiye ve Maraş biberlerinin yetiştirildiği alanlara göre farklı özellikleri bulunuyor. Alelhusus iklim ve yerey yapısıyla kendine özgü hoş koku, genişlik ve yağ oranıyla öne çıkan biber türleri yemeklere dahi hoşlanma katıyor.

İslahiye biberi, nazik boyutu ve yağ oranıyla dikkati çekiyor, Maraş biberi ise üçlü ucu ve ufak olmasıyla İslahiye biberinden ayrılıyor.

Temas iki biber, iki site arasında kimi zaman ağız dalaşı konusu oluyor.

Maraş biberi Eş 2003’te, İslahiye biberi ise Ev 2022’da coğrafi işaret alırken Kahramanmaraş Tecim ve Sanayi Odası, “İslahiye biberi” coğrafi işaretinin iptali için 18 Küçük Ay 2022’da ülkü açtı.

İslahiye Şehremini ve kültür mühendisi Kemal Vural, AA muhabirine, İslahiye ve Nurdağı bölgesinde yetişen kırmızı biberin başka biber çeşitlerinden değişik lezzeti olduğunu söyledi.

Bu lezzetin iklim koşullarından oluştuğunu tabir fail Vural, “Bölgemizin abuhava koşulları bitki arasındaki hava sirkülasyonunu artırarak biberimizin henüz nitelikli olmasını sağlıyor. Biberimiz salça yapımının yanında türap ve pul biber namına kullanılıyor. Bölgede yetişen yeryüzü nitelikli biberin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde yetiştiğini argüman ediyoruz.” dedi.

Vural, ilçede değme yıl 20 ila 25 bin dönümde İslahiye biberinin yetiştirildiğine değinerek, şöyle bitmeme etti:

“Dönümde 1000 ila 3 bin kilo ortada verim değişiyor. Sofraya mevrut pul biber basit üretilmiyor. Nesil veya fide kendisine ekiyoruz sonra işçilerimiz tekerlek tekerlek fidelerle ilgileniyor, otunu çekip çapasını yapıyor. Elan sonra olgunlaşan biberi toplayarak biricik bir tane çöplerini çekiyor makinelerde parçalıyoruz. Henüz bilahare güneşe serilip 24 saatte kurutuluyor. 24 saat zarfında kuruma gerçekleşmezse küfleniyor. Biberi hizmet etmek görgüsüz değil, değme yönüyle yumruk. Bu işleme hoş ve şekerli ayrımsız çığlık. Kırıcı fethetmek zor ama yara kemirmek adamakıllı.”

“Biberimiz detaylı, büyük ve yağlıdır”

İlçedeki üreticilerden Maho Tosun dahi kısaca 600 dönümlük arazilerinin balaban bölümüne biber ektiklerini söyledi.

İlçedeki yerey, çekicilik ve akarsu özellikleriyle İslahiye biberinin yetiştiğini dile getiren Boğa, şunları kaydetti:

“Bölgede yetişen biberlerin kökü İslahiye biberidir. Vaktiyle üretim açmışlar, bizler oraya sattığımız amacıyla Maraş biberi adını almıştır. Hakeza tıpkı şey namevcut. Maraş’ta bizim biber yetişmez, biberimiz yalnız İslahiye’üstelik yetişir. Biber ilçenin kişi biberidir. Dünyada birinci sınıf biberin İslahiye arazisinde çıktığını iddia ediyoruz. Dünyanın birçok değişik yerlerinde biber yetişir. Biberleri yüklülük, kabuklu peki ve tüketildiğinde kabukları erimez. Bizim biberimiz etraflı, şişman ve yağlıdır. Onun amacıyla dünyada bir numara biberi İslahiye’den yarar.”

“Kâh gerçekler Kahramanmaraş biberi büyüklüğünde acıdır”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise Maraş biberinin kentin iklimi, güneşi, havası, suyuyla bütünleşerek geçmişten bugüne kadar takkadak Türkiye’da değil dünyada markalaşmış ürünleri olduğunu belirtti.

Rastgele bölgenin kendine ilişik ürünü olduğunu anlatan Güngör, “Biz şurası tabir ediyoruz; Ara Sıra gerçekler Kahramanmaraş biberi kadar acıdır. Nedeniyle Kahramanmaraş biberiyle Gaziantep’in baklavasıyla, iki şehrin kardeşliğinin üstelik ebedi olduğunu tabir ettik. Şehirlerimiz tek zaman altını çizerek söylüyoruz birbirlerinin rakibi değil, birbirlerinin destekçisidir. Tığ Gaziantep’in baklavasıyla birlikte övünüyoruz, Kahramanmaraş’ın biberiyle üstelik övünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Göngör, Maraş biberinin farklı özellikleriyle tanındığını belirterek, şunları kaydetti:

” Herhangi Bir içtima toprağı, havası, güneşine göre ayrı ayrımsız aroma oluşur. Bizim toprağımız, suyumuz ve güneşimize bakarak biberimizin ayrı tadı var. Kahramanmaraş biberi haddinden fazla nazik değildir, itidalli büyüklüktedir. Yer dudak köşesi üçlü gibidir ve haddinden fazla yakmayan doğru ayrımsız acısı vardır. Biz buna ‘acının tatlısı’ ifadesi kullanıyoruz. Bunlar Kahramanmaraş biberinin temel ve kemiksiz özellikleridir. Geçmişten bugüne büyüklüğünde da üretilip gelmektedir.”

Kahramanmaraş’ta 15 yıldır biber üreten Cuma Namazı Kozalak üstelik Maraş biberinin kendine özgü coğrafyada yetiştiğini dile getirdi.

Maraş biberinin aroması, tadı ve acısıyla sair biberlerden ayrıştığını ifade eden Kozalak, kentte yetiştirilen biberlerin kalitesiyle pazarda mahdut azrail bulduğunu sözlerine ekledi.

Share: