GÜNEYDOĞU Rum Hububat Bakliyat Semiz Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği marifetiyle planlı Tahıl Bölüm Buluşmaları’nın birincisi Mardin’bile gerçekleşti.
Bölüm buluşması kapsamında aynı otelde düzenlenen panele Ilbay ve Büyükşehir Belediyesi Komutan Vekili Mahmut Demirtaş, Güneydoğu Küçük Asya Tahıl Bakliyat Semiz Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Şevket Kadooğlu ve yönetim kurulu üyeleri, TİM Kesim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Mardin aksiyon dünyasının temsilcileri ve ihracatçılar katıldı. Panelin açılışında konuşan Vali Demirtaş, kentin tarım ve tarıma dair sanayide müstacelen geliştiğini söyledi. Ilbay Demirtaş, “Tarım, milli ekonomimizin ana sektörlerinden birisidir. Şehrimiz buğday, darı, mercimek, cehre kabil zirai üretimlerde ülke çapında meze sahibidir. Mardin benzeri zamanda Türkiye’nin un üretim merkezidir. Kısaca 784 bin tonluk un üretimi ile 380 milyon dolarlık gelir sağlamaktadır. Mardin Valiliği namına tarım ve tarıma dayalı sanayinin bölgemizde geliştirilmesi için faaliyet mefhumu gözetmeksizin kül paydaşlarımızla teşrikimesai zarfında çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Gaziantep Üniversitesi Akademisyen Prof. Dr. Mustafa Bayram’ın moderatörlüğünde planlı panele konuşmacı adına Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Antagonist Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ululuk Kadooğlu, Çağ Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Ürünleri Kat Başkanı Çağlar Göksu ve Mardin Organize Endüstri Bölgesi Başkanı Nasır Duyan katıldı.
Güneydoğu Küçük Asya Tahıl Bakliyat Semiz Tohumlar ve İhracatçıları Birliği Başkanı Cesamet Kadooğlu, panelin başlangıcında birliğin yaptığı çalışmalar hakkında ihracatçılara bilgelik verdi. Komutan Kadooğlu, Hububat Buluşmaları’nın birincisi amacıyla Mardin’in yeğleme edilmesi ile ait kendisine, “Mardin, Türkiye’nin arz fazla un ihracatı yapan şehridir. Bu gurur verici bir durumdur. Bölgemizde Gaziantep’ten bilahare genişlik nazik dış satım şehrimiz de Mardin’dir. Bu nedenle tahıl buluşmalarının birincisini Mardin’den başlattık” diye niteleyerek konuştu.
‘FİNANSMANA ERİŞİMDE DAVA YAŞAMAYA BITMEME EDİYORUZ’
Ilişki Yönetimi yerine ihracatın önündeki engellerin kaldırılması ve bakir pazarların bulunması üzere yoğun ayrımsız say içerisinde olduklarını belirten Komutan Kadooğlu, “Tığ sorunların bize gelmesini beklemeden değme kamer bilcümle sektörleri masaya yatırıyoruz. O sektörle ilgilendiren sorunları belirleme yazar, hal önerilerimizle birlikte Bakanlıklarımızdaki ait birimlere iletiyoruz. Ister Tecim Bakanlığımızla gerekse da değişik bakanlıklarımızla bereketli bire bir diyalog ortamımız var. Taleplerimiz ciddiye alınıyor ve çözümü için lüzumlu adımlar atılıyor. Örneğin bizler amacıyla çokça koca olan Habur Kapısında yaşanan mesail vardı. Girişimlerimiz sonucu kocaman adımlar atıldı. Finansmana erişimde dava yaşamaya devam ediyoruz. Bunun yanı sıra enerji maliyetleri çok yüksek. Dünyada erke maliyetleri arttı ama bu maliyetlerle üretimde sürekliliği keşfetmek bayağı imkânsız. Devletimizin kategorik üreticiyi desteklemesi gerekiyor. Bire Bir hal bulunmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.