Erzurum haberi: Erzurum’da ilk defa danelik darı hasadı yapıldı

Erzurum’da ilk defa danelik darı hasadı yapıldı

ERZURUM Erzurum Atatürk Üniversitesi Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi 150 dönümlük arazide danelik akdarı hasadı yaptı. İlk etapta tohumluk namına kullanılacak olan danelik darı ise Erzurum’da ilk kez hasat edildi.

Atatürk Üniversitesi Nebati Istihsal Aplikasyon ve Araştırı Merkezi, 150 dönümlük araziye tecrübe amaçlı ektiği danelik mısırların hasadını yapıyor. Uygulama böylelikle ekilen dekar başına 1 ton danelik darı hasat edilmesi bekleniyor. Elde edilen tohumların önceki etapta tohumluk kendisine kullanılması hedefleniyor. Elan sonraki yıl ise benzeri muvaffakiyet ile devam ederse akla yatkın fiyattan çiftçilere dağıtılacak olan danelik akdarı nahiye çiftçisine fayda sağlayacak. Öte yandan alışılagelen sürede 105 günde yetişen danelik mısır Erzurum iklim şartlarına göre 120 günde yetişiyor. Bu nedenle Erzurum’da elan geçmiş ekiminde muvaffakiyet sağlanamayan danelik akdarı Erzurum’da ilk kez hasat ediliyor.

Dekar başına 1 ton danelik mısır hasat edilmesinin beklendiğini belirten Atatürk Üniversitesi Nebati Istihsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kesat Aksoy, “Bu bölgede çiftçilerimize altarnetif sağlık kaynağı sunabilmek için ürün çeşitlendirmesine gitmeye çalışıyoruz. Gücük sürede yetişebilecek ve iktisadi anlamda katkı sağlayacak olan ürünleri denemeye çalışıyoruz. Bu denemelerden bire bir tanesi bile danelik darı oldu. Erzurum dışında kâin İlçelerinde söz gelişi Horasan’da elan evvel uygulanmış amma kudretli olunamamış. Orada çiftçilerimizin kullandıkları ürünlerin hatalı olduğunu görünce 105 periyot içerisinde yetişebilen kuş yemi darı çeşidini burada uygulamaya başladık. Şuanda hasadını yapıyoruz tahmini adına dekarına 1 ton akdarı almayı umuyoruz. Mısır adam gıdası, hayvan yemi ve endüstride makbul koskocaman benzeri üründür. Ülkemizde buğday ve arpadan sonradan yeryüzü fazla teşrinievvel alanı bulan bitkilerden tıpkı tanesi bile mısırdır. Akdarı açığımızı bloke etmek ve havza çiftçimizin faydalanması amacıyla Erzurum merkezde böyle bire bir aplikasyon yapıldı. Bu uygulama liyakatli olursa benzeri yıl henüz denemesini yapacağız. Sonuçları çiftçilerimizle paylaşacağız. Buradan elde ettiğimiz kuş yemi mısırları çiftçilerimize haddinden fazla akla yatkın fiyattan dağıtacağız. Geçen sene 100 dekar aynı arazide deneyim yaptık dekarına 900 kilogram civarında im elde ettik. Bu sene 150 dekar alana grup yaptık ve dekarına 1 titrem yapıt almayı bekliyoruz. Normalde 105 günde yetişmesi gerekiyor ama bura Erzurum biraz daha antipatik geçtiği üzere 120 günde yetişiyor. Mayıs sonunda ekilen iz Eylül böylelikle hasat edilebiliyor” dedi.

Share: