ENMAK Başkanı Prof. Dr. Balıkçı: “Akkuyu’da yaptığımız santralci 3,5 jenerasyona erbap olan santralci ve dünyadaki şu anda yer seçme santrallerden aynı…

ENMAK Başkanı Prof. Dr. Balıkçı: “Akkuyu’birlikte yaptığımız santralci 3,5 jenerasyona sahip olan santral ve dünyadaki şu anda en güzide santrallerden benzeri tanesi”

“Çekirdeksel esasta güvenilebilir aynı güç kaynağı diyebiliriz. Toplamda baktığımız zaman kömür yahut doğalgaz santrallerinin çıkarmış olduğu emisyondan yağlık etkilenen ve bundan irtihal eden insan sayısına baktığımız ant haddinden fazla bunaltıcı manada ayrımsız ayırt var. “

“(Nükleer vahim bire bir teknoloji, banko kullanmayalım, bunun namına rüzgar, zaman kadar şeyleri kullanalım) söylemlerini bundan sonra onlar da bıraktı. Zira böyle ayrımsız öz olması ruh enerjisi üretirken benzer değil”

YALOVA – Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı Akkuyu’bile yaptığımız santral 3,5 jenerasyona sahip olan santralci ve dünyadaki şu anda yer güzide santrallerden tıpkı tanesi” dedi.

6. Arsıulusal Yer ve Ahlak Sempozyumu Yalova’nın Termal ilçesinde kâin Sağlık Bakanlığı’na ilişik Termal Otel’de başladı. Yalova Üniversitesi, Çevre Vakfı, Belde Kuruluşları El Birliği Derneği ve Sakarya Kılgısal Bilimler Üniversitesi eliyle düzenlenen sempozyuma konferansçı namına TENMAK Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı katıldı. “Karbonsuz Bir Acun Yolunda Çekirdeksel Enerji” mevzulu sunumunu eden Balıkçı, Rusya- Ukrayna Savaşı ve Fransa’daki 56 reaktöründen 36’sının arızalı ve bakımda olması dolayısıyla Avrupa’da enerji sıkıntısının yaşandığını rapor etti.

Balıkçı, kömürün alçak bir güç kaynağı olduğunu fakat Türkiye’nin bu konuda şansız olduğunu dile getirerek, “Kömür dünyada vahim bire bir töz. Söz Misali Türkiye üzere de çok kilolu ayrımsız töz. Türkiye’nin sunma büyük müstehase kaynağı linyit kömür ama ne eyvah kim linyit çokça kalitesiz ayrımsız kömür. Türkiye’deki kömürün kükürt, gönen oranı haddinden fazla yüksek. Yakması, emisyonları sıkıntılı. Çokça yavaş manada filtrasyon yapmanız geçişsiz” dedi.

Türkiye yenilenebilir enerji oranı efdal ülkelerden biri

Merkezi enerji üretiminden domestik, dernekevi üretime geçilmesi gerektiğine değinen Balıkçı, dünyada hidrojen enerjisine akla yatkın intikal yaşandığına birlikte aksan yaptı. Türkiye’nin yenilenebilir enerjide durumu hakkında bile bilgelik veren Balıkçı, “Türkiye dünyada yenilenebilir erke oranı efdal olan ülkelerden bir tanesi amma ana unsuru Paris İklim Anlaşması’ndaki yükümlülüklerini hesabına getirebilmesi amacıyla ağırbaşlı manada çekirdeksel erke santrali kurması gerekiyor. Türkiye kabilinden ülkeler karbon emisyonunu kesmek üzere nükleere vakar vereceklerini açıklanmış etmiş durumdalar” ifadesini kullandı.

Çekirdeksel santral maliyetinin yüzde 90’ı güvenlik

Çekirdeksel erke santrallerinde genişlik büyük konunun düzenlilik olduğunu anlatan Balıkçı, maliyetlerin yüzdelik 90’ın bile güvenlik için harcandığını tabir ederek, “Kömür santrallerinde buharı kömür yakarak elde ediyorsunuz. Çekirdeksel santrallerde ise nükleer reaksiyon böylecene ortaya sâdır ısıyı buhara dönüştürüyorsunuz. Buhar üretimi dışında düşüncesiz kalan değme şeyi ayrımsız. Maliyet olarak baktığınız zaman ikisi beyninde çok bati 4-5 kata kadar benzeri maliyet farkı olduğunu görüyorsunuz. Bunun birlikte asıl sebebi reaktördeki asayiş tedbirleri” ifadesini kullandı.

“Ruslar çekirdeksel santral ihdas üstüne çok tecrübeliler”

Dünyada biraz modül çekirdeksel santralci kazası olduğunu anlatan Balıkçı, yapılan Akkuyu Çekirdeksel Santrali için birlikte hikmet verdi. Çekirdeksel erke santrallerini gayrı enerji kaynaklarına göre elan emin olduğunu ifade eden Balıkçı, şöyle konuştu:

“Akkuyu’de yaptığımız santral 3,5 jenerasyona topluluk olan santralci ve dünyadaki şu anda en seçkin santrallerden aynı tanesi. Acımasız teknolojisi dediğimiz zaman soru işaretiyle bakarız ama Ruslar yoz çekirdeksel santral ihdas üstüne çok tecrübeliler. Yalnız Türkiye’de değil bir çokça ülkede kuruyorlar. Örneğin tek Finlandiya’bile, Avrupa ülkelerinde de kuruyorlar. Şu anda dünyada aynı anda ayrımlı ülkelerde sunu çokça santral kuran ülke Rusya. Değme jenerasyonda elan tehlikesiz hale getiriliyor. Çekirdeksel esasta güvenilebilir tıpkı güç kaynağı diyebiliriz. Toplamda baktığımız devir kömür yahut doğalgaz santrallerinin çıkarmış olduğu emisyondan yağlık etkilenen ve bundan vefat fail koca sayısına baktığımız antlaşma çok pahal manada aynı fark var. Söz Temsili Fukuşima kazasında hiç kimesne ölmedi. Etrafta ışınım var amma o sırada arz azından ölen hiçbir kimse yok. Ondan sonradan hastalıktan dünya ölenler olmuştur ama bu benzer dahi diğer müstehase kaynaklı santrallerden, emisyondan ufuk meydana mevrut hastalıklardan düşük.”

“Acun yeni erke çağına giriyor. Burada fosil yakıtlara vadi mümteni”

Balıkçı, Türkiye’nin yenilenebilir erke ihtiyacının nazik bire bir kısmı olan yüzdelik 35’e yakınının hidroelektrik santrallerinden sağlandığını tabir etti. Enerji Bakanlığı’nın vahim icraat yaptığını sözlerine ekleyen Balıkçı, şunları kaydetti:

“Acun eskimemiş erke çağına giriyor. Burada fosil yakıtlara yer olamaz. Kesinlikle bu taşıl yakıtların hesabına eskimemiş erke kaynaklarını kullanmamız lazım. Edimsel teknolojileri geliştirerek henüz akman ve artağan hale getirmemiz geçişsiz. Burada da nükleer erke tehlikeli manada aynı oyuncu olacak. Zira bundan 5 sene ilk çekirdeksel teknoloji kimsenin yankılanmak istemediği, çok önem vermediği yahut dahi özellikle gün batısı ülkeleri eliyle, Amerika’yı saymıyorum beraber, ‘nükleer sakil tıpkısı uygulayım bilimi, kesinlikle kullanmayalım, bunun namına rüzgar, zaman kabilinden şeyleri kullanalım’ söylemlerini artık onlar de bıraktı. Zira böyle benzeri madde olması zindelik enerjisi üretirken türlü değil. Bu yeni çağa bizim de kesinlikle uymamız lazım. Erke altyapımızı geliştirmemiz geçişsiz. Bu konuda bile gerçekte Erke Bakanlığı sakil manada çalışmalarına devam ediyor.

Share: