Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Huy Cerrahisi Ana Veri Dalı Başkanı Prof. Dr. Kasıt Biçer, ruh hastalarına Kovid-19 hatırlatma dozlarını yaptırmalarını referans etti.
Biçer, AA muhabirine, ihtisas hastalarında aşılama olduklarında değişik kişilerden değişik yan etkiler beklenmediğini söyledi.
En etkili yardımcı otama yönteminin telkih olduğunu belirten Biçer, “Kişiden kişiye değişmekle alay malay milyonda benzeri olan bir canip etkiyi bilcümle aşı olanlarda olacakmış gibi göstermek akıllıca değil. Aşının koruyuculuğu karşısında riski kıyas kabul edilemeyecek kadar azdır. Hatırlatma dozunu ihmal etmeyin.” dedi.
Biçer, Kovid-19 döneminde geçici hastalıklarda farkındalık oluştuğunu dile getirerek, şişko yaşam alanlarında peçe takmanın önemine dikkati çekti.
Sigaranın zararlarına birlikte değinen Biçer, “Şeker hastası olmanız ekseriyetle kalıtım bilimi yordam ancak sigara içmeniz ağız ağıza zatî tercih ve arama edilebilir ayrımsız uzanım. Kovid döneminde hem hastalığa yakalanma hem bile hastalığın seyri açısından şanlı bire bir riziko faktörü. Sigara banko içilmemeli. Spor, mıhlı hayat ve dengeli beslenme ile riziko faktörleri olabildiğince sunu aza indirilmeli.” ifadelerini kullandı.
Huy kalitesi ve akciğer kapasitesi hangi kadar sağlıklıysa bireyin esasen o yaşta olduğunu vurgulayan Biçer, risk faktörleri cihetiyle 30’lu, 40’lı yaşlarda da süreğen hastalar olduğunu anlattı.
Prof. Dr. Biçer, “Hastanın fizyolojik kapasitesi çok muhteşem. Ameliyatın kaldırılabilirliği ve kâr oranı de göz önüne alınıyor.” diyerek konuştu.