Depremde hasar gören mahallenin duvarları eş muhtarın çabasıyla renklendi

Denizli’nin Acıpayam ilçesi Yeniköy Mahallesi’nde 3 sene geçmiş meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremin yıprattığı duvarlar, mahallenin avrat muhtarı ve benzeri gösterici öğretmeninin özverili çalışmalarıyla güzelleşti.

Acıpayam ilçesinde 20 Mart 2019’bile meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremde hasar gören Yeniköy Mahallesi’ndeki evler, sabık sürede yıkılıp baştan yapıldı. Bazı binalar ise onarıldı. Tamir gerektirmeyen bazen evlerin duvarlarındaki çatlaklar ise hala varlığını koruyor.

Depremden tıpkı hafta sonraları yapılan seçimlerde muhtarlığı kazanan 37 yaşındaki dört bala annesi Elmas Abut, 300 kişinin yaşadığı 100 haneli mahallesinden depremin izlerini silmek için iş başlattı. Toplumsal medyada gördüğü cidar resimlerinden etkilenen Abut, mahalledeki duvarlarda bu resimleri görmeyi görüntü etti.

Belediye ve İlçe El Eğitimi Müdürlüğüyle görüşen Abut, ahali eğitimi merkezinde görevli gösterici öğretmeni Usluhan Yılmayan ile depremden birkaç kötülük gören duvarları tuvale çevirdi. Usluhan Yılmayan, yağlı boya ve “airbrush” adı verilen kurumlu püskürtme tekniğiyle duvarlara resimler çizmeye başladı.

Temas evin duvarına o evde hareketli kişinin isteği şekiller, figürlerin çizildiği projede şu ana büyüklüğünde 22 habbe duvarı resimlerle süslendi.

Depremin izlerini kaldırmak istedi

Muhtar Cevahir Abut, AA muhabirine, projeyi depremin izlerini çıkarmak ve mahallenin tanıtımını muktedir olmak amacıyla hayata geçirdiğini söyledi.

Amiyane tıpkısı mahallede yaşadıklarını ve öne çıkacak eksantrik benzeri yönlerinin olmadığı üzere duvarları resimlerle kaplamayı düşündüğünü kaydeden Abut, “Seçildikten sonra mahalleme katkıda bulunmam gerektiğini düşündüm. Bu eşkâl resimleri başka yerlerde görüyordum. El Eğitimle irtibata geçtim. Birkaç kıta resmi kendim çizdirdim. Sonrasında içtimai iletişim araçları hesabımdan bunları paylaştım, ‘siz bile duvarlarınıza birey vermek istiyorsanız benimle iletişime geçin’ dedim.” ifadelerini kullandı.

Abut, mahallede gelen irade konusunda boş duvarın kalmayacağını düşündüklerini belirterek, cidar resimlerine gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bir lüp duvarına yapılacak resmi kendisinin seçtiğini anlatan Abut, “Duvardaki eli kınalı kız çocuğu 13 yaşında, Diyarbakır’üstelik. Sosyal medyadan görmüştüm onu dahi. Kız çocukları okusun istiyorum. Bayağı yaşta evlendirilmişti. Böylecene aynı ide vermek istedim. Herhangi Bir resmin ayrımsız hikayesi var.” dedi.

Resim öğretmeni Usluhan Yılmaz de kısaca 15 gündür mahallede zar resmi yaptıklarını anlatarak, “22 modül zar resmi yaptık büyüklü küçüklü. Fırçayla başladık evvel ilkin. Duvarlar karışık olunca dahi çalımlı fırlamış yöntemine geçtik. Şu zaman izlenimler çokça domuzuna. Yoldan sabık insanlar durup fotoğraf çektiriyor. Bu birlikte bizi gururlandırıyor.” diye konuştu.

3 kızının portresini duvara çizdirdi

Evinin duvarına torunun resmini çizdiren 65 yaşındaki Gülçiçek Biçer birlikte torununu çok sevdiği üzere onun resmini yaptırdığını anlattı.

70 yaşındaki İbrahim Biçer ise muhtarın yaptırdığı uygulamadan memnun olduklarını ifade etti.

Evinin duvarına 3 kızının portesini yaptıran Şanlı Asmadili ise marazlı olduğu zamanlarda kızlarının namına çokça gani baktığını ve onlara jest olması için duvarına onların resmini çizdirdiğini söyledi.



Share: