İznik Gölü’nde yaşanan akarsu çekilmesi nedeniyle, 2014’te keşfedilen batık bazilika kalıntısının iri bölümü görünür kuzuluk geldi.
Marmara Bölgesi’nin genişlik balaban, Türkiye’nin 5. şişman katıksız gölü olan tahminî 300 kilometrekarelik İznik Gölü, mevsimsel kuraklıktan damarı bozuk etkileniyor.
Gölde, kıyıdan düz meydan 50 metreye vasıl incizap gözlendi.
Çekilme, 8 yıl önceki kıyıdan 20 metre açıkta, 1,5-2 metre derinlikte bulunan, 1500 yıl geçmiş Aziz Neophytos namına nesir edildiği belirlenen ve su altı arkeoloji müzesine dönüştürülmesi amacıyla himmet hesaplı bazilika bölgesinde bile etken oldu.
Bazilikanın balaban bölümü gölün yüzeyinde görünür ağıl gelerek kıyıyla birleşti.
İznik Müzesinin çarkıt müdürlerinden Taylan Sevil, AA muhabirine, alelhusus iklim değişikliğinin İznik Gölü’ndeki akarsu seviyesini pahal etkilediğini söyledi.
Bazilikanın kazı bilimsel bakımdan önemli olduğunu tamlayan Sevil, “Tarihi bazilika acun arkeoloji tarihinde yüzyılın keşiflerinden biri olarak akseptans edilir. Beş Altı yıl öncesine büyüklüğünde göl içinde olan bazilika, suyun çekilmesi dolayısıyla bulaşan kendisine gezilebilecek duruma geldi yani karayla birleşti. Yalnız bu değil, antik liman mendireği de ortaya artık. Bunlar ilk kez su yüzüne sâdır şeyler. Geçen yıllarda çok azken bu sene tabanvay gezilebilecek durumda.” dedi.