Bilecik marifet… Bilecik’te üretilen cevizler ülkenin seçkin yanına satılıyor

Bilecik’in Gölpazarı ilçesindeki koz üreticileri, mahsul, nitelik ve eşit itibarıyla bu sezona bahtiyar girdi.

İklim ve bereketli toprakları kabil saf yassı özellikleri mevcut Bilecik’te, koz yetiştiriciliği amacıyla amelî alanlar bulunuyor. Geçen yıl 2 bin 381 ton ceviz üretimi gerçekleşen ilde, bu sene 3 bin 500 titrem civarında rekolte bekleniyor.

Ceviz yetiştiriciliğinde Türkiye’dahi yedinci tam yer düz Bilecik’te üretimin sunu çok yapıldığı Gölpazarı ilçesindeki üreticiler, bakir teknikleri kullanarak sistemli bahçe kurulumu yapmaya başladı. İlçeye 14 kilometre uzaklıktaki bin rakımlı Büyükbelen köyünde, bahçelerine sabah er saatlerde giden üreticiler, rüzgar ve antipatik havaya rağmen ağaçların altına serdikleri örtüye silkeledikleri cevizleri toplayarak çuvallara dolduruyor. Çiftçilerin kantarın önünde traktörleriyle dizilmesi sırasında uzun kuyruklar oluşuyor.

Köy Muhtarı Kez Atılganlık, AA muhabirine, sezonun eylül ortasında başlayıp, ilk teşrin sonuna kadar bitmeme ettiğini söyledi.

Köydeki iklimin, cevizin içinin dolmasını sağladığını dile getiren Büzük, şunları kaydetti:

“Yılda kestirmece bin ton civarında koz üretimimiz var. Adapazarı, Bursa’ya gözyaşı kabuklu koz gönderiyoruz. Alelumum yaş namına pazarlıyoruz. Arada Sırada de kuru kendisine pazarlıyoruz. Köyümüzün en büyük geliri ceviz, henüz bilahare kiraz dirimlik. Köyümüzün rakımı bin civarında. Onun üzere iklimimiz cevize elan uygun. Nitelik elan faziletkâr. Genel adına “chandler” cinsi ceviz üretiyoruz. Bilecik Valiliğimizin 2 sene ilk başlattığı ‘Koz Üretimini Yaygınlaştırma Projesi’ ile köylümüze ücretsiz olarak koz fidanları dağıtıldı. Koz yetiştiriciliğini isteklendirme ediyoruz. Ceviz fidanlarının faydasını görüyoruz. Yıldan yıla üretimimizi artırıyoruz. Vatandaş birlikte memnun, kamera de kıvançlı.”

Haftanın bazı günlerinde köye gelen tırlara cevizleri teslim ettiklerini anlatan Yiğitlik, cevizi kilogramı 10-15 liradan yaş adına sattıklarını sözlerine ekledi.

“Verimden ve kaliteden memnunuz”

Müstahsil Sema Gül Köprülü da fidanları yaz-şita arama ettiklerini, budamalarını ve bakımlarını yaptıklarını ifade ederek, “20 yıldır koz üretiyoruz. Ceviz hasadımıza başladık, haddinden fazla domuzuna ve memnunuz. Bahçede traktörle yahut çubuklarla çırpıyoruz. Elan sonraları makineden geçiriyoruz, kurutuyoruz. Bu yıl fiyatlardan memnunuz.” dedi.

40 yıldır koz yetiştiriciliği özne Mehmet Köprülü ise “Az Buçuk evvel hasadı yaptık ve almaç ayağımıza kadar geldi. Pazarlığımızı yaptık ve ürünümüzü sattık. Bursa Uludağ ile köyümüzün rakımı balya. Havası da artağan olduğu için cevizimiz dayanabilen. Bereket versin.” ifadelerini kullandı.

Share: