Antalya ve çevre illerde “Deprem Yadigâr, Çök Sistem Tutun ve Boşaltma Tatbikatı” yapıldı

Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur’bile, İçişleri Bakanlığı Afet ve Ivedili Ebat Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliği ile “Hareket Hatırat, Çök Düzen Tutun ve Tahliye Tatbikatı” gerçekleştirildi.

Antalya’de İl Müftülüğünde yapılan tatbikatta, Ilbay Ersin Edip, Müftü Nazif Fethi Yalçınkaya ve AFAD İl Müdürü Fevzi Timur üstelik hazır bulundu.

Tatbikatta 4 gönüllü ve 16 AFAD personelinin sayesinde “çök, numara, tutun” yöntemi uygulanarak, 53 personel afet kavuşum alanına tahliye edildi.

Vali Muharrir, kentte İl Müftülüğüne ait 414 merkezde 13 bin 410 personel, kursiyer ve öğrencinin kıyamet eğitimlerinin tamamlandığını söyledi.

Afetlere karşı arz cesim unsurun lüzumlu tedbirlerin alınması olduğunu tamlayan Edip, “Deprem Türkiye’nin bire bir gerçeği. Burada yaptığımız yöntemlerin, tahliyenin ve toplanma alanına vürut sürecini cümle karı bireyleri öğrenmeli. Zelzele ve akse anında bittabi cereyan edileceği noktasında bilinç kazanılmasını istiyoruz.” diyerek konuştu.

Kriz yerinde elden afetin değil, şuursuz akım etmenin dahi duygusal yaktığını ifade fail Yazıcı, andıran zamanda Güney Kore’dahi panik nedeniyle yaşanan izdihamı hatırlattı.

Muğla

Muğla’nın model ilçesi Menteşe’da, Türkiye Kült Vakfı Kız Yurdunda yapılan tatbikatta, Muğla Valisi Orhan Yağlı, Muğla İl Müftüsü Yaşar Çapçı ve AFAD İl Müdürü İsmail Özkan ve Kızılay Ofis Başkanı Şadi Pirci hazır bulundu.

Tatbikatta senaryo gereği meydana mevrut 5,6 büyüklüğündeki depremin peşi sıra siren sesiyle yurttaki öğrenciler “çök, konsept, tutun” pozisyonunu aldı.

Sirenin ardından ikinci uyarıyla öğrenci ve görevliler planlı şekilde yurttaki odalardan çıkarak içtima alanına geçti.

Yine senaryo gereği yurttaki görevlinin ihbarı üstüne içerde küsurat iki hayat, AFAD ve UMKE ekipleri aracılığıyla sedye ile çıkarılarak ambulansa taşındı.

Mahsur kalan bambaşka iki yaşama ise AFAD ve İtfaiye ekipleri tarafından bulundukları alandan alınarak kurtarıldı.

İtfaiye ekipleri öğrencilere yangın tüpü kullanma ve ateş sönüm eğitimi da verdi. AFAD görevlileri ise kontrol istirdat araçlarıyla ilişik vukuf aktardı.

İl Müftüsü Çapçı, bu tatbikatların ülke genelinde farkındalık oluşturulması için düzenlendiğine dikkati çekti.

Isparta

Isparta’üstelik Vali Aydınlık Baruş’un, İl Müftüsü Küçümseme Şahin’i ziyareti sırasında alım ortamında yer sarsıntısı alarmı verildi. Alarmın ardından tatbikat gerçekleştirildi.

Vali Baruş, gazetecilere, etkinliğin yer sarsıntısı sırasında bittabi akım edilmesi gerektiği açısından mehabetli olduğunu söyledi.

Tatbikatta “çök, katakulli, tutun” hareketleriyle personelin can güvenliğinin sağlandığını tamlayan Baruş, “Takiben mevrut ikinci ikazla bile herkesin binayı tahliye edilmesi istendi ve bu birlikte başarıyla gerçekleşti. 1 dakika 10 saniyelik üzere güdük tıpkı sürede bilcümle Müftülük personelimiz toplanma alanında toplandı. Bu şekilde her deprem takkadak yapacağımız uygulamayı hayata geçirmiş olduk.” dedi.

Burdur

Burdur’da Kur’an kurslarında gerçekleştirilen tatbikata 750 öğrenci katıldı.

Ilbay Şanlı Arslantaş’ın bile katıldığı Askerlik Kur’an Kursu’ndaki tatbikatta, senaryo gereği deprem anında eksiksiz öğrenciler elleriyle başlarını koruyarak masa ve sıraların altına girdi.

Zelzele sonrası Ilbay Arslantaş, öğrenciler ve öğretmenler binayı kontrollü şekilde boşalttı.

2022’nin AFAD Başkanlığınca yer sarsıntısı tatbikatı yılı olduğunu anımsatan Vali Arslantaş, “Çocuklarımızın sarsıntı üstüne hazır ve şuurlu olduğunu gördük.” diye niteleyerek konuştu.

Share: