Antalya ekonomi haberleri | Antalya’üstelik yetiştirilen mango mikro dışından birlikte almaç buluyor

Ananastan kamkata, papayadan ejder meyvesine 20’in üstünde tropikal meyvenin yetiştirildiği Antalya’üstelik üretilen muz ve avokadonun ardından mango dahi ensiz dışından kâm görüyor.

Uygun iklimi zımnında cins garip göveri ve meyvenin yetiştirilebildiği Antalya’de üreticiler, akıbet yıllarda ekleme değeri efdal tropikal meyvelere yöneldi.

Özellikle Alanya, Gazipaşa, Manavgat bölgeleri özellikle gelmek amacıyla kentin ağız şeridinde mangodan ananasa, papayadan kamkata, ejder meyvesinden passifloraya kadar çok sayıda tropikal sonuç üretiliyor.

Kentte yetiştirilen muz ve avokadonun arkası sıra ana vatanı Hindistan olan mango da heybetli benzeri ticari değere ulaştı. Antalya’üstelik yaklaşık 150 dekar alanda üretimi yapılan mango, hasadın peşi sıra paketlenip süper marketlere satılıyor. Akıbet dönemlerde üretimi artan mango, dış pazarda müşteri buluyor.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, AA muhabirine, tropikal meyvede istihsal alanlarının genişlemesiyle ihracat payının arttığını söyledi.

Bu ürünlerden birinin da mango olduğunu belirten Çavuşoğlu, mangoda geçen yıla göre istihsal alanının yaklaşık 3 itmam arttığını kaydetti.

Ürün çeşitliliğinin artmasının müjdeli olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Seçme üründe öncelikle iç meydan ihtiyaçları karşılanıyor, sonraları ihracata gidiyor. Mangoda adım adım ihracatımız başladı, Türkiye genelinde şu anda 1 milyon 600 bin dolar kabil rakama ulaştık. Bittabi bu henüz sarrafiye ama üretimin artmasıyla ihracatın artacağını kesin yerine görmekteyiz. İhracatı büyütmemiz noktasında ati vadediyor.”

Çavuşoğlu, gelecek yıllarda hem mangoda hem da gayrı tropikal meyvelerde yetiştirilen ve ihraç edilen yayın miktarlarının elan dahi artacağına inandıklarını anlatım etti.

Aroması ve lezzetiyle öne çıkıyor

Tropikal semere ihracatı işleyen Erkek Tarım’ın Umumi Müdürü Ufuk Güngör, bu sene “yerel mango”dahi evvel ihracatı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Antalya’de yetiştirilen mangonun aroması ve lezzetiyle öne çıktığını belirten Güngör, yerel üretim mangonun az dışında istek görmeye başladığını kaydetti.

Firma namına alelhusus tropikal semere üstüne önemli bire bir ihracat potansiyeline sahip olduklarını ve Antalya’dahi yetişen ürünlerin sıkıntılı dışına gönderilmesi üzerine kocaman çalışmalar yaptıklarını anlatan Güngör, “İlk sevkiyatımız Moskova’ya gidiyor. Ürünleri Rusya pazarına, hafta sonu raflarda olacak şekilde planlayıp, gönderiyoruz. Kazakistan ve eksantrik ülkelerle üstelik görüşmelerimiz sürüyor.” diye konuştu.

Güngör, tropikal meyvelerin ünite başına koca fiyatlarının geleneksel ürünlere bakarak oldukça efdal olduğuna dikkati çekti.

Gazipaşa ilçesinde tropikal meyve üreticiliği işleyen Musa Ersoy ise daha ilk muz ürettiğini ancak muz bahçelerinin artmasıyla mangoya yöneldiğini söyledi.

Bahçesinde 4-5 tür mango yetiştirdiğini ve meyvenin çeşidine bakarak ağustos-ilk teşrin aylarında hasat edildiğini dile getiren Ersoy, “Mango, munzam değeri faziletkâr bir yapıt, 2019’üstelik diktim, şu anda 674 ağacım var. Bakımı, ekimi, sulaması çok eke, muz, avokado büyüklüğünde akarsu istemiyor.” diye konuştu.

Share: