Erzurum Aziziye Tabyası’ndaki içki izlerinin hikayesi duygulandırıyor

Türkiye’birlikte tarihi zenginlikleriyle öne çıkan illerimizden biri üstelik Erzurum. Değme yıl binlerce kişiyi ağırlayan Erzurum’un neredeyse beher tarafı, ayrı bir tarihi olaya ocak sahipliği yapmış. Kentin genişlik adlı noktalarından biri de 1877 – 1878 Osmanlı – Zalim Savaşı’ndaki çatışmalara fon olan Aziziye Tabyası. Bölgede görevli olan Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kent Tanıtım Uzmanı Canan Balkır, Küçük Asya Yazarlar ve Gazeteciler Cemiyeti’nin Şarki Küçük Asya illerini kapsayan gezisi kapsamında tabya için çokça makro bilgiler verdi.

AZİZİYE TABYASI’NIN HİKAYESİNİ ANLATTI

Şimşek, Aziziye Tabyası’nın hikayesini şöyle anlattı, “Şu anda Aziziye Tabyası’ndasınız. Aziziye Tabyası’nda içki izleri var. Bunu şöyle anlatırlar, Ermeniler haddinden fazla mebzul Türkçe konuşurlar. Bizim askerler mevzideyken geliyorlar ve müzaheret istiyorlar, aha Ruslar şöyle yaptı hakeza yaptı diye.

“ASKERLERİMİZİ PUSUYA DÜŞÜRDÜLER”

Bizim askerlerimiz de bu kişilerin Açıkçası iyice olduğu üzere antagonist olduklarını düşünemiyor ve mevziden çıkıyorlar. Askerler mevziden menfaat çıkmaz da düşmanlar üzücü etmeye başlıyorlar. Burada çok aşkın martir veriyoruz. Şu büyük pencerenin altında kızarıklık görüyorsunuz, bire bir zamanda duvarın muhtelif yerlerinde gine askerlerin soluk izleri var.”

AZİZİYE TABYASI NEDİR?

Aziziye Tabyası, 1877 – 1878 Osmanlı – Acımasız Savaşı’nda çarpışmalara tayf olan tabya. Külliyen Dağı’nın eteklerindeki tabyalar C şeklinde tıpkısı çekim üstünde ve güneyden kuzeye 22 çıngı yerine yerleşmiştir. Kars yolunun geçtiği Sıcak Deresi’ni burulmak üzere yapılmıştır.



Share: