Istranca Ormanları’nda 2 yılın arkası sıra mantar hastalığı bereketi

TÜRKİYE’nin kocaman mantar yetişen alanlarından olan Istranca Ormanları’nda serencam 2 yılın arkası sıra bu yıl mantar hastalığı bolluğu yaşanıyor. Yağmur dolayısıyla er toplanmaya başlanan mantarlar, İtalya, Fransa, İspanya, Almanya kabil Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Trakya’de akıbet 2 yıldır mantar toplamaya gelenlerin eli yersiz döndüğü Istranca Ormanları’nda bu sene mantar bereketi yaşanıyor. Normalde teşrinievvel ayında toplanan mantarlar, bu yıl kut nedeniyle er toplanmaya başladı. Toplanan mantarlar, bölgedeki işletmelere götürülüp, kilosu 60 ile 80 teklik arasında mütebeddil fiyatlarla satılıyor. İşletmelerde çoğu eş olan çalışanlar, mantarları türlerine bakarak ayırıp işliyor.

Tekirdağ’ın Saray ilçesinde 25 yıldır mantarcılık yapan Zeynep Karatepe, 15 yıl önceki İtalya’dan Türkiye’ye dönerek bu işi yapmaya başladıklarını söyledi. Mantarın bu sene erken çıktığını belirten Karatepe, “Bu yıl sürpriz tıpkısı şekilde haddinden fazla erken başladı. Normalde ilk teşrin başı ve ortasına akıllıca tığ mantarı almaya başlıyoruz. Ancak bu sene ilkgüz ayı başında çok sürpriz oldu. O üstelik yağışların dernekevi namına kesim havza yağmasından. Türkiye’nin seçme yerinden yalan alıyoruz, akıbet 1 haftadır bölge köylerinden aldığımız mantarı işliyoruz” dedi.’İTALYA VE İSPANYA’YA İHRAÇ EDİYORUZ’Bölgede bolet mantarının çıktığını ve mütebeddil mantar hastalığı türlerinin bile bulunduğunu söyleyen Karatepe, “Bolet mantarının ihracatını arz çok İtalya, İspanya’ya gönderiyoruz. Fransa’ya da gönderdiğimiz mantar hastalığı türleri var. Sunma haddinden fazla İtalyanlar bu mantarı tüketiyorlar. Mantar, ağırlıkla İtalya, Fransa, İspanya, Almanya bu ülkelere ihraç ediliyor” dedi.Avrupa’de üstelik bu sene mantar bolluğunun yaşandığını söyleyen Karatepe, “Bu sene Avrupa’bile şu an çokça olduğu üzere Romanya, Bulgaristan, oralarda olduğu amacıyla tazeye çalışmıyoruz. Çünkü orada daha uygun değer. Direkt Avrupa ihracatı yapabildikleri için fiyatı bizden daha düşük tutabiliyorlar. Biz bu yıl, demin depolarımız var, şoklu kendisine saklıyoruz ama 1 kamer sonradan orada biterse, taze arzu olursa o zaman tığ tazeye de dönebiliyoruz. Yani 2 çeşitte üstelik çalışabiliyoruz Avrupa’ya hem zinde hem şoklu” diye konuştu.Mantarın durumuna göre 150- 200 kişiye hisse senedi imkanı sağladıklarını tamlayan Zeynep Karatepe, bu yıl mantarın çıkmasının sevindirdiğini belirterek, “Normalde bizim burada Trakya bölgesinde ilk teşrin ayında menfaat, bu yıl az buçuk erken başladı. Tabi dernekevi yağışlardan âlem, inşallah yılbaşına büyüklüğünde devam valör bu de tamamen hava şartlarıyla alakadar. Genelde 5 yılda tıpkısı haddinden fazla dokunaklı yapar. Ara Sıra yıllar elan bir iki yapar. Ağız Ağıza rutubet gönen ve yağışlarla alakalı. Mantarın değer ortalaması yer ve talebe bakarak değişiyor. Söz Gelimi Romanya’birlikte şu anda her aktarılma 150 ton mantar alımı yapılıyor. Şayet orada çıkmamış olsaydı 150 teklik olabilirdi. Şu anda sayı farkı 60 liralık ile 80 liraya alıyoruz köylüden mantarı. Köylünün ilgisi çokça maşallah, köylülerimiz topluyor ve getiriyorlar” ifadelerini kullandı.’MANTAR TOPLAMASI HADDINDEN FAZLA ZOR’

Istranca Dağları’ndan 15 yıldır mantar hastalığı toplayan Sedat Bereketli, “Yalan almak hakikaten çokça ağırlık. O çalıların içine girip çokluk sırasında çalılar kollarımızı, temas yerimizi parçalıyor. Toplaması edisyon. Bu sene çokça fena hâlde mantar hastalığı var. Iyice dahi milletin bire bir alacak kapısı oldu. Keşke her sene böyle olsa, bu seneki kadar olsa. Havanın şartlarından, baran olmamasından kaynaklanıyor. Baran hangi kadar bol olursa, mantar hastalığı o kadar bol oluyor” dedi.

Share: