500 metrede kazı yapabilecek su altı kazı bilimi gemisi, denize iniyor

AKDENİZ’de, su altı araştırmaları için Antalya’da yaklaşık 1 yıl sonunda inşası tamamlanan 38 metrelik ‘UPL’ adlı akarsu altı kazı bilimi gemisi, denize indirilmek üzere rıhtıma taşındı. Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Melik Öniz’in, dünyanın genişlik yenisi ve moderni yerine tanımladığı ‘UPL’, 500 metre derinlikten kaynak alabilme ve indirdiği robotlarla hafriyat yapabilme özelliğine sahip.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Akdeniz’de Antalya açıkları ilkin kalkmak için bugüne büyüklüğünde haddinden fazla sayıda su şeş arkeoloji çalışması ve batık buluşu sağlayıcı Akdeniz Üniversitesi Su Şeş Ekin Varlıkları Siper ve Tamir Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kağan Öniz ve araştırma ekibi, gündeş teknolojilerle donatılmış kullanılmamış akarsu altı kazı bilimi gemisine kavuştu.

RIHTIMA TAŞINDIAntalya Serbest Bölgesi karşısında, Sarısu’daki tersanede kestirmece 1 sene süren icraat sonunda Kemer Yöresi Lansman Vakfı (KETAV), Akdeniz Kazı Bilimi Derneği, ‘UPL’ Tarım, Ares Tersanecilik kabil birçok gurur, sivil dernek ve şirketin katkısıyla dünyanın sunma modern ve durum yerine üstelik ikinci büyüklükteki su altı arkeoloji gemisinin inşası tamamlandı. Sefine, esbak dönme özel sistemle denize indirilmek için rıhtıma taşındı.DENİZE İNMESİNE SAYILI AHIT KALDIDoç. Dr. Hakan Öniz, ‘UPL’ isimli Türkiye’nin yıpranmamış akarsu altı kazı bilimi gemisinin 1 hafta, 10 çevrim zarfında denize indirilmesi için son hazırlıkların yapıldığını açıkladı. 38 metre boyuyla ‘UPL’nin dünyadaki bildirme iri ikinci kazı bilimi gemisi olduğunu açıklanan Doç. Dr. Öniz, Türkiye’nin su altı arkeolojisi alanında akıbet teknolojilere topluluk kullanılmamış hafriyat ve araştırma gemisi kazandığını söyledi.HİBRİT YAPIYA SAHİPBu geminin dünyada akarsu altı arkeolojisi amacıyla işlenmiş biraz nazik gemiden biri olduğunu tamlayan Doç. Dr. Öniz, “İleri uygulayım bilimi içeren ayrımsız sefine. Hibrit bire bir yapıya cemaat, makineleri haricindeki umum elektriğini, üzerindeki sıra panellerinden karşılayan yeşil bir sefine. Gemide 5 kişilik basınç odası var. Tazyik odası plonjon kazalarında sahn kurtaran aynı tesisat. Türk malı, son adım gündeş benzeri basınç odası, halihazırda peş platformunda” dedi.500 METREDE KAYNAK KAYDI VE KAZIGemide multibeam (çokça ışınlı) sonarla 500 metre derine inerek, hafriyat yapacak robotlara kadar herhangi bir kalem teknolojinin bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Öniz, şu bilgileri verdi:

“İleri teknoloji, balaban ekranlı elektronik beyin sistemleri var. Deniz tabanında, gemi hareket halindeyken multibeam sonardan elde edilen fon şişman ekranda 18 araştırmacı aracılığıyla sürekli izleme edilebilecek ve tığ bu alet vasıtasıyla 500 metre derinlikten üç buutlu görüntü alabileceğiz. Şayet bu görüntüler arkeolojik ayrımsız gizil içeriyorsa gine o derinliğe ayrımsız robot indirip kaynak alabilecek ve bakanlığımızdan izin alınarak denk toplayabilecek. Bu bağlamda dünyanın arz bakir, arz çağdaş arkeoloji gemisi ülkemizde. Ekin ve Turizm Bakanlığı’nın izinleriyle yapılan çalışmalarda gelişmemiş süre içerisinde hizmete girecek.”



Share: